بهزیستی تنها متولی صدور پروانه فعالیت مراكز مشاوره و روانشناسی است

بهزیستی تنها متولی صدور پروانه فعالیت مراكز مشاوره و روانشناسی است به گزارش جوان بین رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در اشاره به جایگاه روانشناسان و مشاورین در تامین سلامت روانی و اجتماعی جامعه، تکالیف دولت و نقش سازمان بهزیستی در تامین و توسعه خدمات تخصصی این حوزه اظهار داشت: سازمان بهزیستی بمنظور تامین بهزیستی روانشناختی عمومی جامعه و حسب تکالیف قانونی خویش (طبق بند 6 ماده 26 قانون تنظیم قسمتی از مقررات مالی دولت)، برنامه ریزی، مدیریت، توسعه و نظارت بر مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی را عهده دار بوده و از سال 1371 با تاسیس مراکز مشاوره دولتی و سال 1381 مراکز مشاوره تخصصی غیر دولتی در این عرصه استانداردهای خدمات مربوطه را طراحی و پیاده کرده است.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، دکتر فاطمه رضوان مدنی اضافه کرد: پس از سال ۱۳۸۴ که سازمان نظام روان شناسی بعنوان یک سازمان غیردولتی و مستقل طبق قانون تشکیل این نظام با هدف کوشش برای ارتقای سطح دانش روان شناسی و مشاوره، پشتیبانی از حقوق مراجعان به روان شناسان و مشاوران و پشتیبانی از حقوق صنفی روان شناسان و مشاوران تشکیل شد و مطابق با بند ۱ ماده ۳ فصل دوم (وظایف و اختیارات) قانون مزبور موظف به تعیین حدود صلاحیت های تخصصی و صدور شماره نظام برای اعضا شد.
رضوان مدنی اشاره کرد: از طرفی مطابق با جزء ۸ بند پ ماده ۵۷ احکام دائمی کشور، سازمان بهزیستی کشور متولی سلامت اجتماعی بوده و مرجع صدور پروانه تاسیس و فعالیت در اموری همچون کلینیک های روان شناسی و نیز مراکز مشاوره اجتماعی و روان شناختی اجتماعی است که تا حالا بیش از ۳۲۰۰ مرکز مشاوره در حیطه های مختلف تخصصی و عمومی و در قالب استانداردهای تعریف شده مجوز فعالیت دریافت کرده اند که فرصت های شغلی بسیاری را برای متخصصین فراهم نموده و سازمان بهزیستی جایگاه بنیادینی در نهادینه شدن نقش روانشناسان و مشاورین در قانونگذاری و طرح ریزی های اجتماعی داشته است.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با اشاره به این که خطوط مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ و سامانه مشاوره مجازی در کنار مراکز روانشناختی در مجموع سالیانه حدود ۲ میلیون و ۸۰۰ نفر جلسه خدمت را در بخشهای حضوری و غیر حضوری تامین می کنند، اضافه کرد: سامانه آموزش مداوم روانشناسان ومشاورین سازمان بهزیستی که بیش از ۸۰۰۰ عضو متخصص فعال دارد یکی دیگر از ظرفیت های علمی و ارتقایی حوزه خدمات روانشناسی است که تامین نیازهای آموزشی متخصصین را پشتیبانی می کند.

تشریح اقدامات سازمان بهزیستی برای مقابله با مشکلات روانی و اجتماعی مردم
رضوان مدنی با تاکید بر این که سازمان بهزیستی کشور با هدف کاهش مشکلات روانی اجتماعی مردم اقدامات موثری را بوسیله طراحی برنامه ها و کارهای متنوع و گسترده در زمینه سلامت روان ارائه کرده است، تشریح کرد: طراحی مداخلات اجتماع محور در زمینه سلامت روان مبتنی بر نظام سوپروایزری، تامین نیازهای روانی اجتماعی در قالب تیم های محب در وضعیت بحران و بلایای طبیعی و انسان ساخت، توسعه موسسات تخصصی روانشناختی در سطوح ملی، استانی و شهرستانی (از جمله موسسات پیشگیری، خانه روانشناسان و حرف یاورانه، موسسه تخصصی طرحواره درمانی و... )، تشکیل شبکه انجمن های ازدواج و خانواده در کشور، شکل دهی تشکل های مراکز روانشناختی، ایجاد گروه های همیار سلامت روان، تشکیل پایگاه های سلامت اجتماعی، توسعه مراکز سلامت روان محلی و... قسمتی از اقدامات بهزیستی در این عرصه بوده است.

اقدامات بهزیستی برای کاهش اثرات روانی در روزهای پاندمی کرونا
وی ادامه داد: همچون اقداماتی که در وضعیت پاندمی کرونا می توان به آن اشاره نمود توسعه خدمات مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ می باشد که با اختصاص کدهای اختصاصی به تماس گیرندگان (متخصصین و کادر درمان، افراد و خانواده های مبتلا به کرونا و افراد متاثر از شرایط پاندمی) مبادرت به ارائه خدمات مشاوره و راهنمایی به ۲ میلیون و ۲۲۳ هزار و ۲۱۰ نفر از شروع شیوع ویروس کرونا تا اول خرداد ماه سال جاری نموده است. تعامل با بخش های مختلف در توسعه برنامه های ارتقایی و آموزشی و نیز مداخلات تخصصی در تعامل با قوه قضائیه در قالب سامانه تصمیم برای مشاوره های خانواده های در معرض طلاق در کل کشور و کلیه شهرستان های بالای ۵۰ هزار نفر، تامین محتوی و مربیان و پوشش آموزش های حین ازدواج در برنامه مشترک بین دستگاهی وزارت بهداشت، تامین یارانه های مشاوره های برای اقشار نیازمند و لطمه دیده و... همچون دیگر اقدامات سازمان بوده است، همین طور خواستگاه برنامه های مهارت های زندگی، آموزش های حوزه خانواده مشتمل بر آموزش زندگی خانواده، بلوغ و نوجوانی، تربیت فرزند، آموزش های قبل از ازدواج در سطح کشور سازمان بهزیستی بوده و توانسته علاوه بر پوشش خدمات آموزشی بانک اطلاعات مربیان و متخصصین را شکل دهد. علاوه بر این سیستم و ظرفیت نظارتی متقن و استانداردی برای ارزیابی کیفی و کمی خدمات در قالب نظارت های سازمانی، مردمی و سامانه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
رضوان مدنی اشاره کرد: نکته قابل ذکر این است که سلامت اجتماعی در تعامل همه سیستم های اجتماعی و با برنامه ریزی جامع برای همه گروه ها و اقشار جامعه قابل تامین است. از بدو تاسیس سازمان بهزیستی خدمات پیشگیری سازمان و همچون خدمات روانشناسی برای عموم جامعه طراحی و ارائه شده است و منحصر به نیارمندان، مددجویان یا توانخواهان نیست. لیکن تامین هزینه های خدمات تخصصی روانشناختی برای اقشار نیازمند و افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی همیشه قسمتی از اقدامات بهزیستی بوده است.

مدت زمان طولانی برای صدور پروانه صلاحیت حرفه ای افراد متقاضی از طرف نظام روانشناسی
وی در تشریح ضرورت مشارکت همه جانبه روان شناسان در رفع مشکلات روانی اجتماعی جامعه اضافه کرد: سازمان بهزیستی کشور بعنوان سازمان متولی دولتی و با هدف اجرای موازین قانونی در صدور مجوز مراکز مشاوره از روان شناسان فعال و افراد متقاضی فعالیت در مراکز روانشناسی خواسته است، پروانه صلاحیت کار حرفه ای فردی را از سازمان نظام روانشناسی دریافت و به سازمان بهزیستی ارائه نمایند که متاسفانه در جمع بندی گزارشات واصله در بیشتر استانها به سبب نبود زیرساخت ها و توان پاسخدهی لازم در صدور پروانه صلاحیت حرفه ای از طرف سازمان نظام روان شناسی، روان شناسان مدت طولانی ۲ تا ۳ سال در نوبت بررسی صلاحیت حرفه ای قرار گرفته اند که البته بنا بر اطلاعات واصله برای افراد مختلف زمان انتظار متفاوت بوده و گاها بسیار کوتاه و یا طولانی است که شاعبه های بسیاری را از دید ذینفعان دامن زده است. این امر که بطور مشخص دلالت بر ضعف های جدی سازمان نظام روان شناسی داشته و علاوه بر تضییع حقوق عمومی مردم و نیز تضییع حقوق جامعه تخصصی روانشناسی در بهره مندی از فرصت اشتغال و توسعه کسب وکار و مشارکت در کارهای تخصصی اجتماعی؛ برنامه ریزی دولت در تامین و توسعه زیر ساخت ها و خدمات تخصصی مورد نیاز در قالب مراکز مشاوره روانشناسی را مبتلا به اختلال نموده است که این امر می تواند باتوجه به نیاز جامعه به خدمات حرفه ای و تخصصی روان شناختی تبعات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد، همچین نقص ساختارهای ارزیابی های بدوی و ابهامات موجود درباب ظرفیت ها و ابزارهای نظارتی مجموعه مذکور جای تامل وافر دارد. بدین سبب لازم است موضوع بوسیله سیستم های نظارتی کشور مورد بررسی جدی قرار گیرد تا جامعه روان شناسی قادر شود خدمات قانونی اش را ارائه کند.

صدور هر گونه مجوز فعالیت مرکز مشاوره خارج از پروسه قانونی سازمان بهزیستی، غیرقانونی است
وی صدور هر گونه مجوز فعالیت مرکز مشاوره خارج از پروسه قانونی سازمان بهزیستی را غیرقانونی دانست و برخورد با مراکز بدون مجوز و مجموعه های خاطی را یاد آور شد و اظهار داشت: ارائه خدمات تخصصی روانی اجتماعی مرهون تلاش ها و زحمات روان شناسان و مشاوران است و سازمان بهزیستی طی سالیان گذشته همیشه تلاش نموده تا از توان و ظرفیت علمی روان شناسان در زمینه های مختلف در قالب تیم های همفکری، کمیته های تخصصی گروه های برنامه ریزی، کمیته های علمی در برنامه ریزی مبتنی بر نگاه آینده نگر استفاده نماید.
رضوان مدنی با اشاره به تفاهم نامه های گوناگون با انجمن های علمی، دانشگاه ها، مراجع علمی، دستگاه های دولتی و مجموعه های توانمند غیردولتی، اهمیت توسعه سرمایه های اجتماعی در نقش آفرینی در برنامه ریزی و جهت گیری صحیح کشور را مورد تاکید قرار دادند.
او در آخر اشاره کرد: لازم است روان شناسان و اساتید بزرگ، توانمند، متعهد و صاحب نظر این حوزه بوسیله مشارکت در برنامه ریزی و سیاست گذاری فعال و مطالبه صحیح و قانونی و با حساسیت، درایت و هوشیاری هرچه تمام در بهبود و ارتقای جایگاه خدمات روانشناختی تلاش نموده و در انتخابات سازمان نظام روان شناسی نیز پویایی لازم را ایجاد و بمنظور کمک به سیستم تخصصی ارائه خدمات حرفه ای به کمک دولت و اصناف و جامعه خدمت گیرنده شتافته و سبب تقویت این حوزه شوند.




منبع:

1400/03/28
20:46:39
5.0 / 5
3189
تگهای خبر: آموزش , ازدواج , بحران , بلوغ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان