آیا مجلس قانون اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی را لغو کرده است؟

آیا مجلس قانون اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی را لغو کرده است؟ جوان بین: جوان بین: موضوع لغو قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج مادران ایرانی با مردان خارجی در چند روز اخیر به یکی از پربحث ترین اخبار در فضای مجازی بدل شده است این در شرایطی است که هنوز این طرح تا مرحله قانون شدن راه درازی دارد و تا تصویب نهایی آن در مجلس می تواند دستخوش تغییرات بسیاری شود.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، در جلسه علنی روز یکشنبه هفته گذشته مجلس شورای اسلامی، کلیات طرح تاسیس سازمان ملی اقامت در دستورکار نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. بعد از عرضه گزارش کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در مورد کلیات این طرح، موافقان و مخالفان تصویب کلیات این طرح به سخنرانی پرداختند. موافقان کلیات این طرح تاکید داشتند که این طرح بر مبنای تجربیات جهانی و با عنایت به شرایط جغرافیایی ایران تنظیم شده است و هدف اصلی آن ساماندهی اتباع خارجی ساکن در ایران است. مخالفان کلیات این طرح هم ایرادات ساختاری و اساسی را به این طرح وارد دانسته و تشکیل سازمان ملی اقامت را بر مبنای قانون برنامه در جهت چابک سازی دولت قلمداد کردند.
پس از اظهار نظر موافقان و مخالفان، علی ادیانی بعنوان نماینده دولت تصریح کرد «که دولت با اصل ساماندهی مهاجران و اتباع موافق بوده و لایحه ای را در این رابطه تقدیم مجلس کرده است تا نسبت به تشکیل سازمان مهاجران اقدام گردد. اما بعضی از نمایندگان هم طرحی را تدوین کرده بودند که در نهایت لایحه دولت و طرح نمایندگان ادغام شد و الان در چارچوب طرح تشکیل سازمان ملی اقامت در دستور کار مجلس قرار گرفته است.»
در جریان بررسی کلیات این طرح نیز، محمدصالح جوکار بعنوان رئیس کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها تصریح کرد «که بر مبنای هماهنگی صورت گرفته این طرح به صورت دو شوری بررسی خواهد شد و از نقطه نظرات و پیشنهادات نمایندگان در بررسی جزئیات این طرح استفاده خواهیم کرد.»
در نهایت نمایندگان با ۱۴۱ رای موافق، ۹۱ رای مخالف و ۷ رای ممتنع از مجموع ۲۴۸ نماینده حاضر در صحن با کلیات این طرح موافقت کرده و جزئیات این طرح به منظور بررسی به کمیسیون امورداخلی کشور و شورا بازگشت. اما بعد از مهر تایید نمایندگان بر کلیات این طرح بعضی از رسانه ها این مورد را پیش گرفتند که طرح تاسیس سازمان ملی اقامت در مجلس نهایی شده است و با استناد به ماده ۴۱ این طرح تاکید نمودند که مجلس قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج مادران ایرانی با مردان خارجی را ملغا کرده است.
در ماده ۴۱ این طرح آمده است که « قانون اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی مصوب ۲ /۷/ ۱۳۹۸ از زمان لازم شدن این قانون به استثنا افرادی که در سامانه مذکور ثبت نام کرده اند لغو می گردد.»
اما نکته مهم اینست که مجلس صرفاً با کلیات این طرح موافقت کرده و جزئیات مواد این طرح هنوز به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نرسیده است. به دنبال انتشار این خبر علی حدادی بعنوان سخنگوی کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در گفتگو با ایسنا، تصریح کرد «که مجلس فعلاً با کلیات طرح تاسیس سازمان ملی اقامت موافقت کرده است و جزئیات آن قطعی نشده و بحث های کارشناسی پیرامون جزئیات آن صورت خواهد گرفت تا به نتیجه مطلوب برسد.»
همچنین حدادی تصریح کرد «که ما از فرهیختگان، جامعه دانشگاهی و دستگاههای اجرایی درخواست داریم تا اگر نظرات کارشناسی پیرامون این طرح دارند به مجلس ارائه نمایند و ما از آن استقبال خواهیم کرد. این پیشنهادات به رفع نقصها موجود در این طرح کمک خواهد کرده وکمیسیون آمادگی کامل دارد تا به این پیشنهادات بپردازد.»
از سوی دیگر همان طوری که نماینده دولت در هنگام بررسی کلیات این طرح در صحن مجلس تصریح کرد دولت پیش از این لایحه ای را تحت عنوان تشکیل سازمان مهاجران اتباع خارجی به مجلس عرضه کرده است، اما از آنجائیکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیش نویس طرحی را در این حوزه آماده کرده بودند بنا بر این شده تا طرح نمایندگان مجلس با لایحه دولت ادغام شده و تحت عنوان طرح تشکیل سازمان ملی اقامت در مجلس دنبال گردد. همینطور رئیس کمیسیون امورداخلی کشور هم تاکید داشت که از ابتدا بنا بر این بوده تا این طرح به صورت دو شوری در مجلس بررسی شود تا فرصت بیشتری برای بهره گیری از نظرات کارشناسان و نقطه نظرات نمایندگان در جزئیات این طرح ایجاد شود.
اما ما به سراغ ابوالفضل ابوترابی بعنوان یکی از طراحان اصلی این طرح رفته و علت پیشبینی لغو قانون اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی را جویا شدیم. این عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در گفتگو با ایسنا، تصریح کرد که «یکی از اهداف لغو این قانون پیشگیری از کودک همسری بوده چونکه در اصلاحیه ای که مجلس بر قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی اعمال کرد از لفظ ازدواج شرعی استفاده شده که زمینه را برای انجام کودک همسری در بعضی از استانهای مرزی فراهم نموده است.»
وی همینطور تصریح کرد که «در طرح تشکیل سازمان ملی اقامت بروکراسی پیچیده ای که پیش پای اتباع خارجی بوده کنار رفته و با تمرکز امور در یک سازمان تحت عنوان سازمان ملی اقامت شاهد ساماندهی اتباع خارجی خواهیم بود.»
از سوی دیگر این عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در مجلس تصریح کرد که «تاکنون بالغ بر ۱۱۰ هزار نفر در سامانه پیشبینی شده در قانون اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی ثبت نام کرده و تا نهایی شدن بررسی این طرح در مجلس فرصت برای ثبت نام جاماندگان در این سامانه باقی است. بعد از تصویب نهایی این قانون هم به درخواست افرادی که در این سامانه ثبت نام کرده اند رسیدگی خواهد شد.»
با عنایت به این که نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات این طرح موافقت کرده و مقرر است که این طرح به صورت دو شوری در مجلس بررسی شود، پیشبینی می شود که نهایی شدن این طرح در مجلس بین شش ماه تا یک سال زمان ببرد و تا آن موقع فرصت برای ثبت نام در سامانه پیشبینی شده برای اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی باقی است.
البته قابل ذکر است که ماده ۴۱ این طرح هنوز به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی نرسیده و این امکان وجود دارد که در حین بررسی جزئیات این طرح این ماده تغییر کرده و یا حذف شود. قضاوت در مورد سرنوشت این ماده هنوز زود است.
از سوی دیگر محمد صالح جوکار بعنوان رئیس کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در گفتگو با ایسنا، تصریح کرد که «مجلس در طرح تشکیل سازمان ملی اقامت به دنبال تصویب قانونی جامع برای ساماندهی اقامت اتباع خارجی متناسب با شرایط روز دنیا بوده تا بستری جهت استفاده از ظرفیت سرمایه گذارها، نخبگان و نیروی کار مهاجر در یک چهارچوب مشخص فراهم گردد.»
رئیس کمیسیون امورداخلی سخن از درنظر گرفتن مشوق هایی برای جذب اتباع خارجی به میان کشید و تصریح کرد «که رویکرد مجلس تمرکز بر سیات گذاری واحد در این عرصه و تسهیل امور اتباع خارجی است.»
حال باید دید تا زمان بررسی و تصویب این طرح در طول زمان چه تغییرات و اصلاحاتی بر آن اعمال می شود و نظر کارشناسان و صاحب نظران چه تاثیراتی بر آن می گذارد.



1401/08/30
10:32:23
5.0 / 5
648
تگهای خبر: ازدواج , جامعه , دانشگاه , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان