در میزگرد جوان بین بررسی شد؛

بررسی پدیده زنان مردانه و مردان زنانه و نگاه کالایی غرب به زنان

بررسی پدیده زنان مردانه و مردان زنانه و نگاه کالایی غرب به زنان به گزارش جوان بین، خراسان شمالی به قول اساتید دانشگاهی و حوزوی، نگاه غرب به زنان جنبه کالایی دارد اما اسلام دیدگاهی ویژه و جایگاهی والا برای زنان قائل است که عدم توجه به آن و تضعیف بنیاد خانواده، سبب بروز پدیده هایی همچون زنان مردانه و مردان زنانه شده است.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، خبرگزاری ایسنا در خراسان شمالی میزگردی را با مبحث جایگاه زنان و سیره حضرت زهرا (س) با حضور خانم دکتر روح افزایی، خانم دکتر همت افزا و خانم دکتر طالب پور از اساتید دانشگاهی و حوزوی برگزار کرد که مشروح آنرا در ادامه می خوانید:
دکتر روح افزایی استاد حوزه علمیه خراسان شمالی در پاسخ به این پرسش که اسلام چه جایگاهی را برای زن در نظر گرفته است؟ اظهار نمود: اگر خواسته باشیم در پایگاه های دینی پیش از اسلام، جایگاه زن را بررسی نماییم، درمی یابیم که اسلام نگاه ویژه ای به جایگاه زن دارد.
وی اظهار داشت: اسلام به حضرت مریم(ع) نگاه مهر، رحمت، شفقت و مهربانی دارد و از طرف دیگر در قرآن کریم چندین آیه و سوره مانند نساء و مریم به نام زن است.
وی اضافه کرد: پیامبر اکرم(ص) به صورت ویژه و خاص حضرت فاطمه(س) را می بوسیدند و حتی کارهایشان را از منزل دخترشان شروع می کردند و این امر نشان داده است که اسلام چه نگاه ویژه ای به جایگاه زن دارد.
۱۴ نوع ازدواج!

وی با اشاره به این که از آغاز عالم تابحال ۱۴ نوع ازدواج وجود داشته است، افزود: اما از زمانیکه دین اسلام ظهور کرد، اسلام بر ۲ ازدواج دائم و موقت صحه گذاشته است و دلیل این امر، حفظ کرامت زن بوده است.
روح افزایی بیان نمود: در جامعه کنونی که بر امر ازدواج خدشه وارد شده و این امر در ۳۰ سال گذشته نمود بیشتری پیدا کرده است، ازدواج جنبه کالایی و جنسیت گرایی پیدا کرده؛ در صورتی که دیدگاه اسلام نسبت به زن این گونه نبوده و دیدگاه اسلام نسبت به زن، دیدگاهی مقدس و والا است.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص این که فلسفه پوشش و حجاب و سیره حضرت زهرا (س) چگونه است؟ اظهار داشت: دیدگاه غرب نسبت به زنان بشدت ابزاری و جنسیتی است و برای آنها تولید نسل اهمیت بیشتری دارد.
وی خاطرنشان کرد: در حوادث اخیر مشکل ما مساله حجاب نبود و بحث بر روی پوشش بوده است. بله، در حجاب محدودیت هم برای خانم و هم برای آقا است و اگر این محدودیت وجود نداشته باشد جامعه انسانی نخواهد بود.
وی توضیح داد: در کشوری همچون هلند مبحث پوشش و عدم پوشش از کمر انسان به پایین است و باید این مساله رعایت شود. یعنی در هرجایی یک نوع حجاب وجود دارد و رعایت می شود.
وی با اعلان اینکه حجاب برای زن به معنای آن است که گردی صورت و از مچ دست به پایین دیده شود، اضافه کرد: دین اسلام می گوید حجاب رعایت شود چونکه احتیاج به تحکیم و استواری خانواده داریم و هیچ بنایی در عالم مهم تر از خانواده نیست.
روح افزایی افزود: خارج از خانه، ریحان و محبوبه های متفاوتی وجود دارد و اگر حجاب نباشد آیا مرد می تواند در خانواده ریحان و محبوب خویش را پیدا کند؟
وی تصریح کرد: هم اکنون ما مشکل حجاب نداریم و مساله بر روی پوشش است و در پوشش باید حداقل هایی که قانون می گوید رعایت شود.
وی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و حضور بیشتر جامعه در فضای مجازی خاطرنشان کرد: طی دو سه سال گذشته، فرزندان ما در بازار اجانب تربیت شدند و هم اکنون باید آنها را به راه اصلی بازگردانیم.
وی در پاسخ به این پرسش که باید برای تقویت نقش زنان چه اقداماتی انجام شود؟ اظهار داشت: چقدر خوب است که دانشگاه ها و مراکز علمی و پژوهشی دست به دست یکدیگر دهند که بر روی بینش مردم کار کنند.
روح افزایی اشاره کرد: هم اکنون با هنجارشکنی مواجه هستیم و باید اقداماتی را انجام دهیم که زمینه مهدویت را آماده کند.
وی توضیح داد: زمانیکه یک بیماری مسری به روح و روان انسان سرایت کرد باید به دنبال درمان آن باشد و بدتر آن است که بیمار باشیم اما به فکر درمان آن نباشیم.
وی اظهار داشت: اکثریت جمعیت ما در سن ۱۵ تا ۶۵ سال بوده و تربیت پذیر هستند و باید خوراک برای آنها تهیه شود.
وی خاطرنشان کرد: ما یک بینش، روش و منش داریم، یک جایی است که شخصی بینش دارد اما جایی برای پیاده کردن آن ندارد اما اگر هر سه مورد آنرا با یکدیگر داشته باشیم میتوان افراد را تربیت کرد و دراین زمینه باید از خبره ها استفاده گردد.
روح افزایی خاطرنشان کرد: حضرت فاطمه(س) متوجه بودند که دست امام علی(ع) از خلافت کوتاه است اما از ایشان حمایت کردند؛ هم اکنون هم باید از ولی فقیه حمایت شود و از طرف دیگر برنامه ریزان از اطلاعات پژوهشگران و محققان هم بهره گیرند.
وی تصریح کرد: هم اکنون خانم ها در همه ابعاد حضور پیدا کرده اند اما از نظر اطلاع رسانی خیلی ضعیف هستیم و باید افراد خانم شاخص معرفی شوند.
دخترهای مردانه و پسرهای زنانه

دکتر پروین همت افزا، فعال حوزه بانوان، روانشناس و جامعه شناس هم در این جلسه اظهار داشت: شاید خیلی ها بر این عقیده باشند که روانشناسی، علمی غربی است، درحالی که مبانی روانشناسی در اسلام هم وجود دارد.
وی با اعلان اینکه ۷۰ درصد شخصیت انسان تا ۶-۷ سالگی شکل می گیرد، افزود: درواقع، شخصیت این فرد در سن و سالی که بیشتر در خانه حضور دارد و وارد جامعه نشده است شکل می گیرد که نشان از اهمیت نقش خانواده در تربیت فرد دارد.
وی اضافه کرد: مادر در خانواده بیشترین زمان را با فرزند سپری می کند. یعنی می توانیم بگوییم که بیشتر از ۵۰ درصد از آن ۷۰ درصد شخصیت کودک به واسطه یادگیری از مادر به انجام می رسد.
همت افزا اظهار داشت: زن، عمود خیمه خانواده تلقی می شود بخصوص در بُعد روانی و شخصیتی فرزندان؛ پدر هم نقش چادر آن خیمه را دارد که بیشتر حمایتی تلقی می شود.
مادر، الگوی اثرگذارتری برای فرزندان است
وی با تأکید بر این که مادر خانواده، الگوی موثر و اثرگذارتری برای فرزندان به حساب می آید، اظهار نمود: اگر زنی، زمان خیلی زیادی را بیرون از خانه و خانواده باشد، پسرهای آن خانواده در نقش مکمل خودشان گرفتار ضعف می شوند؛ دخترها هم الگوی خویش را از دست می دهند.
این روانشناس با اشاره به تعریف نقش مکمل، اظهار داشت: انسان ها ۲ بُعد جسمی و روانی دارند؛ جسمانی همان بُعد زنانگی و مردانگی است و به خصوصیت های جنسی مرتبط می شود.
وی افزود: از نظر روانی نیز، جنسیت طیفی است. یعنی واژه های دخترهای مردانه و پسرهای زنانه در این دسته می گنجد.
الگوهای نامناسب و تربیت دخترهای مردانه و پسرهای زنانه
وی خاطرنشان کرد: دخترهای مردانه و پسرهای زنانه، نتیجه نامناسب بودن الگوی پدر یا مادر است. دختری که در بزرگسالی به مرد تبدیل می شود، طیف زنانگی ندارد. پسری که رفتارهای دخترانه دارد هم همینطور. علت اینست که الگوهای مردانه یا زنانه درست نداشتند و این طیف ها در آنها شکل نگرفته است.
همت افزا خاطرنشان کرد: در غرب، نگاه به زنان ابزاری و کالایی است و تفاوت ها در تاثیرگذاری های شخصیتی را نمی سنجند.
منظور از حجاب، فقط چادر و مقنعه نیست

وی همینطور اظهار داشت: آنچه سبب احساس رضایت در انسان می شود را آرامش می گویند که این آرامش با داشتن حجاب، بیشتر می شود.
وی تصریح کرد: شاید عده ای بگویند پس حتما همه باید چادر و مقنعه استفاده کنند؟ خیر. حجاب و پوشش با هم متفاوت است و فقط شامل اینها نمی شود؛ منظور ما اینست که حجاب هرچه بیشتر باشد سبب می شود انسان زمانی که فعالیت می کند، حواسش به خصوصیت های ثانویه اش نباشد و به کارش بپردازد.
این روانشناس اظهار داشت: پس حجاب به سبب این که تمرکز فرد را از روی صفات جنسی برمی دارد، تمرکز روی کار و فعالیت را بیشتر می کند. همینطور حجاب سبب آرامش در انسان می شود؛ نه تنها فرد را محدود نمی کند بلکه تمرکز فرد را هم می افزاید و سبب افزایش کارآیی و آرامش می شود.
وی با اعلان اینکه در روانشناسی، تاکید بسیاری بر آرامش داریم، به سبک زندگی حضرت زهرا (س) اشاره و اظهار نمود: سبک زندگی حضرت زهرا (س)، معادل آرامش در زندگی است و مهارت های همسرداری بالایی داشتند.
همت افزا بیان نمود: در روایت ها آمده زمانی که حضرت علی، همسرش زهرا را صدا می کرد وی را «جانم فدای تو» خطاب می کرد اما حضرت زهرا، علی را در پاسخ، «روح من فدای تو» خطاب می کرد؛ این نشان داده است حضرت زهرا، بُعد وسیع تری را در خطاب کردن وسط می گذاشت و این یعنی سبک درست همسرداری و نهایت آرامش.
وی با اشاره به نقش مادر موفق در موفقیت های فردی بخصوص در افراد مشهور، اظهار داشت: اگر بعنوان مثال به رونالدو بازیکن تیم ملی پرتغال که ستاره دنیا بشمار می رود دقت نماییم، می بینیم که مادری بشدت حمایت کننده دارد و بسیاری از جاها هم در کنار فرزندش حضور دارد. رونالدو هم در خیلی از جملاتش نشان داده که رضایت مادرش برایش اهمیت دارد. وقتی زندگی آدم های موفق را بررسی می نماییم، درمی یابیم که در اغلب مواقع، نقش مادر بسیار پررنگ بوده است.
اسلام، مخالف فعالیت زنان نیست
وی با تأکید بر این که فعالیت اجتماعی زنان در اسلام رد نشده است، بیان نمود: اولین زن فعال و شاغل در اسلام، حضرت خدیجه همسر پیامبر بود. پس فعالیت اجتماعی رد نشده است.
وی خاطرنشان کرد: زنی که فعالیت اجتماعی می کند و در مقابل به زندگی اش لطمه می زند، مشکل در شخصیت و ناتوانی در مدیریت زمان، زندگی و کار دارد و در صورتیکه تناسب این موارد رعایت شود و توجه به خانواده وجود داشته باشد، فعالیت اجتماعی و اقتصادی توسط زن هیچ مشکلی ندارد.
سقف های شیشه ای
این فعال حوزه بانوان همینطور با اشاره به موانع موجود در راه ترقی زنان شاغل، به «سقف شیشه ای» اشاره نمود و اظهار داشت: در مباحث روانشناسی، «سقف شیشه ای» مطرح می شود که برای خانم ها پررنگ است؛ یعنی موانعی که وجود دارد اما دیده نمی شود.
وی با اشاره به یکی از تحقیقات انجام شده در مورد زنان در خارج از کشور، بیان نمود: طی تحقیقاتی، از برخی از آقایان این سوال عنوان شد که چقدر موافق کار کردن زنان هستند؟ ۹۰ درصد آنها موافق بودند. در ادامه پرسیدند که چقدر موافقید رئیس شما در محیط کار، خانم باشد؟ و اینجا بود که این عدد بشدت پایین آمد؛ یعنی یک مرد نمی خواست چنین چیزی را تصور کند و موافق آن نیست. چون مردان در ذات خودشان، قدرت طلبی دارند.
سقف شیشه ای را با فرهنگ سازی حذف کنیم
وی خاطرنشان کرد: باید سقف شیشه ای را با فرهنگ سازی برطرف نماییم. تصدی خانم ها در مدیریت ها باید بیشتر شود چون که خصوصیت هایی در زنان وجود دارد که سبب موفقیت آنها هم می شود؛ زنان انعطاف پذیری بیشتری دارند و هوش کلامی آنها هم از مردان بیشتر است. بنابراین در دنیای فعلی که دنیای گفت و گو است زنان می توانند در مناصب مرتبط، موفقتر از مردان عمل کنند.
استانداری، معاون خانم لازم دارد
همت افزا اظهار داشت: به نظرم استانداران باید یک معاون زن داشته باشند نه این که صرفاً به مدیرکل بانوان اکتفا شود. در فرمانداری ها هم همینطور؛ همینطور باید روی الگوهای زنان موفق بیشتر از گذشته کار شود.
نگاه واپس گرا و متحجرانه غرب به زنان

دکتر طالب پور از دیگر اساتید حوزه علمیه هم در این جلسه بیان نمود: نگاه غرب به زن یک نگاه واپس گرا و متحجرانه است که زن را نسبت به مرد طفیلی می داند و در بعد فکری و روحی هم همین نگاه را دارد.
وی اظهار داشت: در کتاب های تاریخی می خوانیم که زنان آنها هنگام فوت شوهرانشان حق حیات نداشتند و این در ارتباط با دوران قرن وسطی بود. در ۲۰۰ تا ۳۰۰ سال گذشته که مبحث فمنیسم عنوان شد زن را از نگاه قبلی بالا کشاندند و گفتند که زن در اندازه مرد است، ازاین رو شخصیت و استقلالی برای زنان قائل نیستند.
وی اضافه کرد: اما اسلام در قرآن به زنان می فرماید ما شما را از مونث و مذکر آفریدیم، سرشت و هویت وجودی آنها یکسان است و همانطوری که مردان به کمال و تقوا می رسند زنان هم به همان شکل به کمال و تقوا می رسند.
وی افزود: در مبحث کرامت انسانی هم در غرب همه چیز را در ظاهر زن می بینند.
طالب پور در ارتباط با حضور زنان در جامعه هم بیان نمود: هم اکنون زنان در جامعه اسلامی حضوری پررنگ دارند و از دانشجو، پزشک و معلم زن گرفته تا در قسمت های اقتصادی همچون فروشنده زن و آنها حضوری فعال در اجتماع دارند.
وی تصریح کرد: ازاین رو این امر نشان داده است که هیچ تفاوتی را برای حضور زنان در جامعه نسبت به مردان قائل نشده است.
وی با اعلان اینکه اما در مورد این مساله که آیا این حضور متناسب است و یا نه باید بحث شود، اظهار داشت: خیر و نیکی زن در اینست که او مردها را نبیند و مردان او را نبیند ولی آیا این امر به معنای آن است که زن در جامعه اسلامی حضور نداشته باشد؟ بطور حتم این گونه نیست.
وی اضافه کرد: تا جاییکه امکان دارد باید در حضور اجتماعی زنان، زن کمترین برخورد را با مردان داشته باشد و اگر برخوردی هم وجود داشته باشد باید با عفاف و حجاب باشد.
طالب پور اشاره کرد: اما گاهی اوقات می بینیم که به لحاظ قانونی بعضی از حداقل ها در رابطه با حضور اجتماعی رعایت نمی گردد، ما نمی گوییم که همه مبانی اسلام رعایت شود اما در کشوری زندگی می نماییم که باید حداقل پوشش رعایت شود.
وی خاطرنشان کرد: وقتی روان یک شخص تحت تأثیر قرار می گیرد بقیه افراد را هم تحت تأثیر قرار می دهد. در بحث پوشش هم به همین شکل است که اگر جلوی مسائل کوچک و آسانتر گرفته نشود همه را درگیر می کند.
وی در رابطه با ارتقای جایگاه زنان هم اظهار داشت: در سطح کلان و ملی طرح های خوبی وجود دارد اما وقتی به استان ها می رسد هیچ چیزی از آنها باقی نمی ماند و یک نقطه ضعفی که وجود دارد آن است که طرح ها متناسب با هر منطقه ای بومی سازی نشده اند.
وی تصریح کرد: نیاز است که دراین زمینه از پژوهشگران استفاده گردد و برنامه هایی متناسب با نیاز جامعه تدوین شود.




منبع:

1401/11/11
09:05:22
5.0 / 5
756
تگهای خبر: ازدواج , اقتصاد , بازی , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان