خادمی با جوان بین مطرح كرد؛

مناظره های فرهنگی انتخابات باید در نحوه اجرا متفاوت باشند

مناظره های فرهنگی انتخابات باید در نحوه اجرا متفاوت باشند جوان بین: دبیر شورای فرهنگ عمومی می گوید مناظره های فرهنگی انتخابات ریاست جمهوری باید در نحوه اجرا متفاوت با مناظر های دیگر باشند.



به گزارش جوان بین به نقل از مهر، شامگاه جمعه یکم تیر ساعت ۲۰ تا ۲۴ مناظره ای میان کاندیداهای انتخاباتی ریاست جمهوری در زمینه فرهنگی برگزار می گردد. بدین منظور گفتگویی اختصاصی با عاطفه خادمی دبیر شورای فرهنگ عمومی انجام دادیم.
خادمی در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به این مورد که در مناظرات فرهنگی چه موضوع هایی باید مورد توجه قرار بگیرد، اظهار داشت: در مناظره فرهنگی یک پیش نیاز خیلی مهم و ضروری وجود دارد که مخاطب آنرا رصد می کند، می فهمد و ارزیابی می نماید و آن خوانش و مواجهه کاندیداها از فرهنگ سیاسی است. این که کاندیداها چگونه مجموعه ای از گفتمان ها و شیوه های نمادین را در ارتباط با حکومت بیان می کنند و خواسته هایشان را چطور مطرح می سازند؟و این خوانش چه گفتمانی را معرفی می کند؟چه ادراکی از فرهنگ اصیل و تراز جامعه ایجاد می کند؟ و این ادراک در چه نسبتی با جامعه قرار دارد؟ بنابراین در مناظرات به خصوص مناظره فرهنگی، فرهنگ سیاسی روح حاکم بر تمام مباحث حوزه ی فرهنگ می باشد که نظام مسایل این حوزه را مدیریت خواهد نمود.
وی افزود: اما منهای این حقیقت که امروز در مناظرات حاکم چه می گذرد در شرایط ایده آل آن بخش مهمی از فرهنگ که باید مورد توجه باشد. بخش بنیادین فرهنگ است یعنی همان نظام ارزش ها و باورها و هنجارهای جامعه که حاصل کارکرد نرم افزار فکری جامعه است. این که جامعه چگونه می اندیشد؟ متمایل به چیست؟ و چگونه رفتار می کند؟ اینجاست که نظام تولید فرهنگی و نظام مصرف فرهنگی مطرح می گردد. توجه به این که جامعه در معرض چه امکان های شناختی است؟با چه منطقی تحلیل و بررسی و ارزش گذاری و اولویت بندی می کند؟و چگونه انتخاب و زیست می نماید؟ این تمام مغز و ماهیت فرهنگ در جامعه است.
دبیر شورای فرهنگ عمومی در ادامه اظهار داشت: اما برای تحلیل و تبیین این فرایند ابتدا باید دید چه نگاه مبنایی در حوزه فرهنگ ذهنیت دولتمرد را شکل داده است؟ دولتمرد برپایه چه مبانی نظری فرهنگ را تعریف میکند و برپایه آن جامعه را رصد می کند و سیر حرکت فرهنگ در جامعه را تبیین و تحلیل می کند؟ عدم توجه و شناخت این فرآیند مباحث حوزه ی فرهنگ را به مصادیق و سوژه های تقلیل خواهد داد و عمدتا راهبردها و راهکار ها را موردی و مقطعی و صرفاً ناظر بر وضعیت موجود و کم توجه به وضع مطلوب می نماید. اینجاست که خطر پرداختن به فرهنگ با عینک سیاسی و شبه حزبی شکل می گیرد و عمدتا به فرهنگ به صورت مثالی و مصداقی پرداخته می شود. بنابراین ما در مناظره های فرهنگی هم عمدتا غلبه فرهنگ سیاسی و رویکرد و رویه های سیاسی را شاهد می باشیم و کمتر به کلیت فرهنگ در یک فرآیند مشخص توجه می شود.
وی اضافه کرد: به نظر می آید مناظرات فرهنگی مانند مناظره های اقتصادی و سیاسی نمی تواند برجسته گردد. چون که غلبه نگاههای سیاسی و انتقادی در رویارویی با حوزه های فرهنگی و اجتماعی مانع از شکل گیری حرف روشن و برنامه مشخص در حوزه فرهنگ خواهد بود.
خادمی اظهار داشت: حوزه فرهنگ نیازمند هوشمندی بالایی در عرضه راهکار ها برای شناخت و حل مسائل موجود، راهبردها برای صیانت از داشته ها و سیاست های روشن برای حرکت به سمت ساختن تمدن نوین اسلامی است.
وی در پاسخ به این پرسش در خصوص این که رئیس جمهور آینده باید چه بخشی از فرهنگ را مورد توجه قرار دهد، اظهار داشت: رئیس جمهور آینده قاعدتاً باید برمبنا و در قالب سیاست گذاری های کلان و اسناد بالادستی و برنامه های متناظر آنها عمل کند. نکته دیگر این که منطق اولویت بندی مسائل فرهنگی نشان دهنده میزان اشراف نامزدها به حوزه فرهنگ است. این که برساخت های رسانه ای در حوزه فرهنگ را اولویت بداند یا این که به کنه مسائل فرهنگی احاطه نظری و راهبردی داشته باشد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی اظهار داشت: مناظره های فرهنگی در نحوه اجرا باید متفاوت با مناظر های دیگر باشد. بالاخره اگر فرهنگ روح حاکم و اتمسفری است که همه حوزه ها و عرصه های مختلف در آن قرار دارند و مطرح می شود باید در نحوه پرداختن به آن هم همین خوانش حاکم باشد. فرهنگ سازنده آینده و مهم ترین رکن یک جامعه است و اگر در فضاهایی مانند. انتخابات و.... به صورت ویژه صیانت نشود آثار و نتایج جبران ناپذیری خواهد داشت.
وی اضافه کرد: معتقدم به میزان ارزش گذاری و بزرگ جلوه دادن عرصه فرهنگ میتوان امید داشت که جامعه مصون از برخی صدمه ها خواهد بود. میتوان امید داشت که رویه های سیاسی اصلاح گردد و مفاهیم والایی مانند اعتماد، نوع دوستی، هویت ایرانی اسلامی، مشارکت، صداقت، اخلاق مداری و.... که همه در زمینه ی انتخابات مطرح و مهم قلمداد می گردد خالی از معنا نگشته و به کلیشه های دست آویز برای فضاسازی های رسانه ای تبدیل نگردد.
خادمی در انتها اظهار داشت: برای هر چه پربارتر بودن این مناظره پیشنهاد می کنم طراحی مدل جدیدی که در آن استانداردها و خطوط قرمزی برای صیانت از فرهنگ تعریف شود.


منبع:

1403/04/02
12:16:57
5.0 / 5
300
تگهای خبر: اقتصاد , جامعه , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان