مروری بر نتایج یك پژوهش؛

مهم ترین معیارهای ازدواج كدامند؟

مهم ترین معیارهای ازدواج كدامند؟ جوان بین: همزمان با تحولاتی كه در نهاد خانواده و ازدواج در جهان در حال وقوع است، گروه های مختلف اجتماعی در جامعه ایران نیز تحولات محسوسی را در این زمینه تجربه كرده اند كه همچون آن می توان به تغییر و دگرگونی در اولویت های ارزشی تشكیل خانواده و ازدواج اشاره نمود.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، تغییرات و دگرگونی ها در نهاد خانواده و ازدواج در طول مسیر توسعه گسترده است و نمی توان آنها را جدا از تغییرات بزرگ تری كه در عصر مدرن رخ می دهد درك كرد. همه این تغییرات در نقاط مشتركی با هم تلاقی می كنند كه عبارتند از: افزایش سن ازدواج، كاهش ازدواج های ترتیب یافته و افزایش آزادی در انتخاب همسر.

پژوهشی كه درباب معیارهای همسرگزینی در بین گروه های مختلف اجتماعی در جامعه معاصر ایران، توسط تیم پژوهشگران متشكل از مجید فولادیان( استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد)، سیدضیاء هاشمی( دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران) و محمود تیموری( دانشجوی دكتری گروه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه دانشگاه فردوسی مشهد)، با جامعه آماری ۵۰۰۰ نفر از افراد ۱۵ تا ۶۵ ساله خانوارهای شهری و روستایی ساكن در كل كشور با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، انجام شده، نشان می دهد: «از بین معیار همسرگزینی، به ترتیب خاصیت های شخصیتی(۸۴.۲۹ درصد)، خاصیت های عاطفی_روانی(۸۰.۸۲ درصد) و خاصیت های مذهبی (۷۱.۸۸ درصد) دارای بیشترین میزان اهمیت در ایران هستند.»

در این پژوهش آمده است: «شباهت و تفاوت های زنان و مردان تحت تاثیر خصوصیات فردی و اجتماعی است كه مردان و زنان با عنایت به آن معیارهای همسرگزینی را بر می گزینند. مردان بیشتر به دنبال معیارهای جسمانی و زنان بیشتر به دنبال معیارهای اجتماعی_اقتصادی هستند. در صورتیكه ارزش های فرهنگی جامعه به خاصیت هایی اشاره می كند كه برای هم مردان و هم زنان حائز اهمیت هستند. معیار های مرتبط به شخصیت، خانواده و مذهب كه ناشی از الگو ها و ارزش های خاص هر جامعه است، اشتراك جنسیتی بیشتری دارد و افراد از آنها در معیار های همسر گزینی خود بهره می برند.»
نتایج حاصل از تاثیر سن بر معیارهای همسرگزینی نشان می دهد: « هرچه سن افراد كمتر باشد اولویت معیارهای فرامادی در او بیشتر است این در شرایطی است كه هر چه سن افراد بالاتر می رود، آینده نگری های آنها افزایش یافته و به معیارهای گسترده تری همچون پایگاه اقتصادی_ اجتماعی فرد مورد نظر برای ازدواج توجه بیشتری می كنند.»
در این پژوهش پژوهشگران می گویند: « اهمیت خصوصیات ظاهری در انتخاب همسر برای مردان بیشتر از زنان است و از آن سو اهمیت خاصیت های اجتماعی_فرهنگی، موقعیت اقتصادی و خاصیت های مذهبی برای زنان بیشتر از مردان است. همین طور اهمیت خاصیت های شخصیتی، خاصیت های روانی_ عاطفی و خاصیت های جغرافیایی در انتخاب همسر برای زنان و مردان تفاوت معنا دارد و یكسان نیست.»
در این پژوهش یافته ها نشان می دهند: «اهمیت خصوصیات ظاهری، خاصیت های اجتماعی_فرهنگی و موقعیت اقتصادی در میان افراد مجرد نسبت به افراد متاهل بیشتر است. با افزایش تحصیلات میزان اهمیت خصوصیات ظاهری و خاصیت های اجتماعی_فرهنگی افزایش می یابد و با افزایش تحصیلات میزان اهمیت موقعیت اقتصادی و خاصیت های جغرافیایی در انتخاب همسر كاسته می شود. در صورتیكه میزان اهمیت معیار خاصیت های شخصیتی و خاصیت های روانی_عاطفی همسرگزینی در میان مردان با گروه های تحصیلی مختلف تفاوت معنا ندارند، همین طور میزان اهمیت خاصیت های شخصیتی همسرگزینی در میان زنان با گروه های تحصیلی مختلف تفاوت معنادار ندارند و یكسان است.»
در ادامه این پژوهش درباب رابطه بین شیوه همسرگزینی( مدرن یا سنتی ) با معیار های همسر گزینی، آمده است: « اهمیت معیارهایی مانند خاصیت های اجتماعی_ فرهنگی، خاصیت های شخصیتی، خاصیت های مذهبی و خاصیت های جغرافیایی در همسر گزینی بطور معنا داری در میان زنان و مردانی كه به شیوه مدرن همسر گزینی اعتقاد داشتند نسبت به زنان و مردانی كه به شیوه مدرن همسر گزینی اعتقاد داشتند نسبت به زنان و مردانی كه به شیوه بینابین و سنتی همسر گزینی اعتقاد داشتند كمتر است.»
در نتایج این پژوهش آمده است: « امروزه ملاك های شخصیتی نظیر با گذشت بودن، عفت و پاكدامنی، سخاوتمند بودن، قابل اعتماد بودن، منظم بودن، متواضع بودن، منطقی بودن، شجاع بودن، صداقت، كم توقعی، لجباز نبودن و وجود ملاك های روانی_عاطفی ؛همچون آرام بودن، اعتماد به نفس داشتن، خوش خلق بودن، وجود عشق و علاقه پیش از ازدواج و خوش معاشرت بودن بیشترین اهمیت را یافته است. از آن سو نیز ملاك های اقتصادی و جغرافیایی كمترین اهمیت را دارند؛ بنابر این افراد به خانواده و ازدواج نه به منزله یك نهاد سنتی كه در آن امنیت اقتصادی و جانی را تامین می كند بلكه به منزله یك نهاد مدرن نگاه می كنند كه زن وشوهر هر دو در امور خانواده و حتی درآمد آن سهیم اند و خانواده و ازدواج جایی برای تحقق برابری جنسیتی است.»
این پژوهش در شماره سیزدهم فصلنامه پژوهش های جامعه شناسی معاصر به چاپ رسیده است.





منبع:

1398/07/21
23:18:51
5.0 / 5
5204
تگهای خبر: ازدواج , اقتصاد , تاهل , جامعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان