قائم مقام وزیر ارشاد در گفت وگو با جوان بین؛

همه از مجوزهای قانونی تبعیت کنند

همه از مجوزهای قانونی تبعیت کنند به گزارش جوان بین، قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: اهتمام دولت، ایجاد وحدت رویه در تبعیت از مجوزهای فرهنگی و هنری در سراسر کشور است و همه باید از قانون و مجوزهای صادر شده از بخش های حاکمیتی تبعیت کنند



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب _ زینب رازدشت: سیاست گذاری و برنامه ریزی درباره ی کارهای مربوط به امور حقوقی و مجلس در قالب سیاست های وزارتخانه، نظارت بر تنظیم و انعقاد قراردادهای داخلی و خارجی از نظر حقوقی و قانونی و مشارکت در تهیه و تنظیم فرم ها و دستورالعمل های حقوقی، نظارت بر تعیین ضوابط مربوط به شناسایی و ثبت آثار فرهنگی و هنری و حقوق مادی و معنوی مخترعان، مؤلفان، هنرمندان و پدیدآورندگان کلیه آثار فرهنگی، هنری و مطبوعاتی و نظارت بر مطالعه و بررسی و تهیه گزارش و اطلاعات و آمار از وضع فرهنگی استانها و ارائه گزارش های مورد نیاز درباره ی مشکلات، تنگناها، نظرات و خاصیت های واحدهای استانی و پیشنهادهای لازم به مراجع و شوراهای برنامه ریزی قسمتی از وظایفی است که در سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در معاونت حقوقی وزارتخانه ثبت شده است.
درباره شرح وظایف، دغدغه های معاونت و اقدامات انجام شده ساعتی با سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به گفت و گو نشستیم.
* آقای هاشمی، انتصاب شما به عنوان جانشین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قدری با سر و صدا همراه شد، ماجرا چه بود؟
برخی وزارتخانه ها مثل وزارت امور خارجه از نظر ساختاری قائم مقام دارند و بعضی ها وزارتخانه ها که تعدادشان اندک است، پست قائم مقامی را در ساختارشان قرار داده اند.
طبق بخشنامه سال ۱۴۰۰ سازمان استخدامی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می تواند قسمتی از وظایف خودرا به یکی از معاونان خود واگذار کند و آن معاون هم به عنوان جانشین وزیر فعالیت کند و این به مفهوم یک پست ترکیبی است. سمت جانشینی وزیر یک سمت بی سابقه و حتی کم سابقه هم نیست؛ چونکه در سالهای متمادین در دوره های مختلف مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عناوین جانشین، قائم مقام و دستیار ارشد وزیر مرسوم بوده است. در این دولت هم بمنظور کمک به راهبری کارهای مختلف وزارتخانه، چنین پستی در ساختار کلی مجموعه قرار گرفت. وظایف کلی این پست در آن حکم آمده، که یکی از آنها پیگیری طرح تحولی وزارتخانه است و دومین مسأله ایجاد انسجام و هماهنگی برای حوزه های مختلف فعالیت وزارتخانه است. به هر حال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شامل حوزه های مختلفی می شود که می توان به حوزه های هنری، سینمایی، کتاب، قرآن اشاره نمود. علاوه بر این حوزه ها، سازمان هایی زیر نظر وزارتخانه است که می توان به سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان حج و زیارت، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، کانون های فرهنگی، هنری مساجد اشاره نمود.
به نظر می رسد موضوع جانشینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای آن هایی که متعجب بودند، به علت بی اطلاعی شان بود و متأسفانه تعدادی از رسانه ها حساسیت این مساله را بیشتر کردند و در نهایت شاهد شایعاتی در این خصوص بودیم درحالی که این پست، همیشه در وزارتخانه ها با عناوین مختلف بوده است.
* به نظر شما پست جانشینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تا چه اندازه می تواند به ساختار وزارتخانه کمک نماید و حتی بواسطه این پست تا چه اندازه کارهایی که روی زمین مانده به عاقبت می رسد؟
ما برای این کار ابتدا یک ستاد مرکزی هماهنگی محتوا در وزارتخانه به وجود آورده ایم تا مسائل مشترک و اهداف موضوعی خودمان را در آنجا بیاوریم و همین طور با حضور همه بخش های ستادی و استانی و به کار گرفتن آنها، با تقسیم کار و یک سری از وظایف، عملیات مشترکی را برای مجموعه وزارتخانه تعریف نماییم. همین طور مطالبی را که فرابخشی است و فقط یک حوزه، سازمان یا معاونت درگیر آن نیست، به طور معمول در ستاد هماهنگی محتوا یا به اسم جانشینی، هماهنگ و پیگیری می نماییم.
* شما سال قبل در مصاحبه ای گفتید پادرمیانی کرده اید برای هنرمندانی که در اتفاقات سال ۱۴۰۱ در فضای مجازی اظهار نظرات منفی کرده بودند، اتفاقات منفی نیافتد. آیا این پادرمیانی بازدارنده بود؟
از حیث بخش حقوقی اهتمام می نماییم در نخستین اقدام گفتگوی صمیمی با کنشگران فرهنگی، هنری و رسانه ای داشته باشیم؛ گاهی اوقات هنرمندان را از بار حقوقی صحبت هایی که می کنند و علم دقیق و کاملی به جوانب حقوقی آن ندارند باخبر می کنیم؛ اهتمام می نماییم تا این گفتگوها را میان هنرمندان جا بیندازیم و تا حدودی در این کار موفق بوده ایم.
پس از صحبت با هنرمندان، طبعاً آنها متوجه حسن نیت ما می شوند؛ این فضای دوستانه و همدلانه با فضایی که آنها تصور می کنند، بسیار متفاوت می باشد. آنها در این فضای گفتگو متوجه می شوند که نگاهمان سلبی و مچ گیری نیست و مقرر است به آنها کمک نماییم و حتی در بعضی مسائل پادرمیانی نماییم.
اگر هنرمندان از بار حقوقی مباحثی که مطرح می کنند، خبر داشته باشند، هیچ گاه به آن مباحث وارد نمی شوند. ما طبیعتاً اینجا اهتمام می نماییم به متناسب موضوع و افراد، برای حل موضوع، توجیه شدن و آگاهی پیدا کردن کسانی که رفتار غیرحقوقی انجام داده اند پادرمیانی هایی داشته باشیم.
ما تلاشمان را کرده ایم تا به سمت تخفیف در مجازات هایشان پیش برویم و این موارد را بوسیله مقامات قوه قضائیه انجام می دهیم، که در قوه قضائیه نگاه مساعد مسئولان وجود دارد و در خیلی از موارد با ما همدلی خوبی داشتند. در همین اواخر یک تا دو پرونده را پیگیری کرده ایم و این پیگیری ها تا زمانی ادامه دارد که به نقطه ای برسیم که فردی که رفتار غیرحقوقی داشته است، متوجه، آگاه و توجیه شود و طبیعتاً اراده بر تصحیح داشته باشد. و تلاش می نماییم از آن سمت هم دستگاه قضائی را به سمتی سوق دهیم که به سمت تسهیل و تخفیف گام بردارند.
*در زمینه پشتیبانی از خرده فرهنگ های بومی چه سیاست هایی را در پیش رو دارید؟
وًاقعا نگاه به خرده فرهنگ ها و نگاه به شهرستان ها و استانها به یک عبارت دیگر عدالت فرهنگی، یکی از اصلی ترین رویکرد های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدا تا کنون بوده است. در امتداد پشتیبانی از این خرده فرهنگ ها، اقدامات و برنامه های مختلفی در شهرستان های کوچک انجام شده است.
یکی از اقدامات مان در توجه به خرده فرهنگ ها، برگزاری جشنواره تئاتر در سال قبل بصورت منطقه ای بود، یعنی جشنواره ها با همان اقتضائات استانی و خرده فرهنگ ها درشهرستان های کوچک انجام شد که این جشنواره ها با استقبال مردم مواجه گردید.
امروزه حمایت های لازم را از استانها انجام دادیم و روال به این صورت بوده که رویدادهای فرهنگی در اکوسیستم فرهنگی منطقه ای در حال انجام می باشد. ما با یک منطق درست در خصوص تمرکز بر استانها و پایتخت زدایی پیش می رویم؛ چه از جهت اختیارات اداری و نظارتی و چه از جهت حمایت های مختلف این کار را انجام می دهیم. برای مثال آموزش هنر برای همه طرحی بود مه در سراسر کشور انجام شد و تا کنون بیش از صد هزار هنرجو در مناطق محروم در دوره های مختلف شرکت کردند.
زمانی که دشمنان ما این توفیقات را مشاهده می کنند، طبیعتاً بدنبال کارهای درماندگی گونه می روند و نتیجه این رفتارهای حقوقی می شود که به بهانه های واهی مسئولان فرهنگی را تحریم می کنند. البته تحریم ها برای ما نشانه غیظ آن هاست و به هر حال می توانیم بگوییم از این بابت که غیظ آنها را می بینیم خوشحال هستیم همچون یکی دیگر از اقدامات مان، می توان به راه اندازی انجمن دف نوازان اشاره نمود. مرکز کانون این انجمن در استان کردستان شهر سنندج به راه افتاده است و یا جشنواره شعر بلوچ که درحال اقدام برای تشکیل آن هستیم. همین طور اهتمامی که ما در جشنواره های مختلف به شعر عربی داریم و یا به فرهنگ اقوام می پردازیم، در این جهت است.
تقویت دوچندان بنیاد آذربایجان یکی دیگر از اقدامات ما به حساب می آید که قبل از این فقط با رویکرد علمی فعالیت می کرد. اکنون بنیاد آذربایجان با رویکرد تبلیغی، ترویجی، فرهنگی و هنری جانی باردیگر گرفته است و این امر به علت رویکرد اهتمام و توجه و پشتیبانی از خرده فرهنگ ها بود.

* مهم ترین چالش پیش روی حال حاضر معاونت حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چیست؟
مهم ترین دغدغه ای که داشتیم، به عاقبت رساندن مسأله مالکیت معنوی است. این مساله یکی از دغدغه های جدی ما در معاونت به حساب می آید. دومین مسأله ما، انسجام و راهبری محتوایی و فرهنگی و توجه دوچندان به اصناف و صنوف فرهنگی هنری رسانه ای است. هم چنین دغدغه سوم ما هم ایجاد وحدت رویه در تبعیت از مجوزهای فرهنگی هنری در سراسر کشور است.
حتی آقای اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون اول رییس جمهور در جلسه رسمی هیأت دولت این مساله را بیان نمودند که همه باید از قوانین و مجوزهای صادره از بخش های حاکمیتی تبعییت کنند.
* اخیراً یک سری از چهره های فرهنگی تحریم شده اند و شما هم یکی از چهره هایی هستید که از طرف دشمنان تحریم شده اید. در این خصوص قدری برای مان صحبت کنید…
تحریم یک روی شادانه دارد که موجب شوخی و مزاح است؛ از این جهت که تحریم کردن دارایی ها برای من چندان مشکلی پیش نمی آورد، حتی اگر مرا در ایران هم تحریم کنند، چیز قابلی برای تحریم کردن نیست (با خنده)؛ چه برسد که در آمریکا و انگلیس و اتحادیه اروپا باشد. نکته دوم این مسأله رویکرد خصمانه و ایجاد شکاف در جامعه هنری کشور است و دشمن می خواهد با طرح این موضوع، حوزه فرهنگ و هنر و تعاملات مجموعه های فرهنگی و حاکمیت و توفیقاتی که در این زمینه وجود دارد را، تحت تأثیر قرار دهد.
البته این مساله را هم باید بگویم که زمانی که ما وزارت فرهنگ را تحویل گرفتیم، همزمان با شیوع کرونا و افزایش فوت شدگان بر اثر کرونا بود. شاید این یک مسأله اجتماعی و بهداشتی است، اما در عرصه فرهنگ اثرگذار بود تا جایی که در چنین شرایط بحرانی عرصه فرهنگ و هنر تعطیل شد و ده ها هزار هنرمندی که از راه هنر ارتزاق می کردند، بیکار شدند.
پس از اتمام ویروس کرونا و جان گرفتن عرصه فرهنگ و هنر، شاهد مسأله فتنه در پاییز سال ۱۴۰۱ بودیم. اتفاقی که عده ای نوعاً خارج نشین و شکم سیر، دشمن ایران و دشمن اتحاد مردم ایران، آمدند و زور و تمرکز خودشان را بر دوری هنرمندان بر تولید گذاشتند. در چنین شرایطی مجموع وزارتخانه با همان نکاتی که از توجیهات حقوقی گرفته تا راهبری های مختلف، ایجاد تعامل تا تسهیل برای برگزاری رویدادها و تولیدات مختلف باردیگر به مدار همدلانه و پر رونق خودش بازگشت که در خبرها شاهد بودیم و بارها وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آمارهای موجود عنوان نمود که بهار امسال پررونق ترین بهار فرهنگی و هنری بود.
زمانی که دشمنان ما این توفیقات را مشاهده می کنند، طبیعتاً بدنبال کارهای درماندگی گونه می روند و نتیجه این رفتارهای حقوقی می شود که به بهانه های واهی مسئولان فرهنگی را تحریم می کنند. البته تحریم ها برای ما نشانه غیظ آن هاست و به هر حال می توانیم بگوییم از این بابت که غیظ آنها را می بینیم خوشحال هستیم.

* تعدادی از هنرمندان از برنامه هفتم توسعه گلایه هایی داشتند. به نظر شما این گلایه ها وارد هستند؟
لایحه برنامه هفتم توسعه، لایحه بودجه نیست، بلکه لایحه برنامه است. اعتراض هنرمندان به اعتبارات نبود بلکه آنها به اختیارات مندرج در آن گلایه داشتند و عنوان کردند اختیاراتی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برداشته شده و به سازمان صدا و سیما واگذار شده و یا از حدود وظایف صنوف فرهنگی و امثال آن کم شده است. در این خصوص طی جلسه ای برای شان مفصل صحبت خواهم کرد و ابهامات به زودی مرتفع می شود.
* سوال آخر هم درباره ی اعزام خبرنگاران و عکاسان به غزه و مسأله غزه و شهادت این صنف!
معاونت مطبوعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباب شهادت خبرنگاران در غزه اطلاعیه ای اعلام نمود. همین طور جلسه ای را با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار کرد. جلسه خوبی را شاهد بودیم و همه سلایق متنوع سیاسی کشور در این نشست حضور داشتند و در دفاع از مردم فلسطین و غزه و محکومیت رفتار وحشیانه صهیونیست ها و در اکرام و تکریم شهدای رسانه این جنگ سلحشورانه اخیر صحبت هایی انجام شد. البته ما در ارتباط با حوادث غزه پیگیری های بین المللی را خواهیم داشت.



منبع:

1402/08/07
09:17:18
5.0 / 5
510
تگهای خبر: آموزش , بحران , بهداشت , پشتیبانی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان