بیماری هایی كه در زنان عادی قلمداد می شود
به گزارش جوان بین مدیر گروه مطالعات زنان و پژوهشكده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اشاره به اینكه در جامعه شناختی جنسیت ثابت شده برخی زنان تغییرات در رابطه با سلامت خویش را جدی نمی گیرند، اظهار داشت: موانع فرهنگی موجود در بعضی نقاط جغرافیایی كشور سبب شده تا زنان زمانی متقاضی دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی باشند كه دچار بیماری شده باشند، در این زمان عملا فرایند جلوگیری از بیماری بی نتیجه باقی مانده و سطحی از بیماری های مزمن در مناطق حاشیه ای فراتر می رود.
لیلا فلاحتی در گفتگو با ایسنا، بیان كرد: برای متمركز كردن توجه زنان به مبحث سلامت باید آگاهی زنان را ارتقاء داد. به صورت كلی جهت بررسی میزان توجه زنان بر سلامت شان، نیازمند نوعی مطالعه روندی هستیم. با این وجود آمارهای ثانویه موجود (مركز آمار ایران و مركز بهداشت) كه تا حدودی مبین میزان توجه و اهمیت زنان بر سلامت شان است نشان داده است كه جمهوری اسلامی ایران موفق به كسب دستاوردهای جدی و قابل اعتنایی در زمینه بهداشت بخصوص بهداشت باروری شده است.
وی ادامه داد: به صورت مثال بیماری های دوران حاملگی و مسائل زایمان از بحران های حوزه سلامت زنان در سطح جهان به حساب می آید. باآنكه ایران در بعضی سیاست های كلی نتوانسته است موفقیت های چشم گیری به دست آورد، اما در زمینه بهداشت باروری دسترسی های بسیار خوبی فراهم نموده ایم.
ایران جزء ۹ كشور موفق در زمینه مبارزه با مرگ و میر مادران
فلاحتی با اشاره به اینكه برپایه آمارهای سازمان جهانی بهداشت ایران در زمینه مبارزه با مرگ و میر مادران آبستن جزء ۹ كشور موفق جهان به حساب می آید، اظهار داشت: پژوهش ها نشان داده است كه كشورهای یونان، ایرلند، سوئد، اسپانیا و بلژیك در زمینه مبارزه با مرگ و میر مادران جزء كشورهای موفق هستند و ایران هم به علت كاهش میزان مرگ و میر مادران در زمان زایمان موفقیت هایی دارد، این درحالیست كه این خطر همچنان در كشورهای فقیر پابرجا می باشد.
میزان مرگ و میر نوزادان در ایران از حد میانگین كمتر است
وی با اشاره به اینكه در سطح جهانی از هر ۱۰۰ هزار تولد به صورت میانگین ۷۵ تولد منجر به مرگ می شود، خاطرنشان كرد: برپایه آمارهای سازمان جهانی بهداشت، از هر ۱۰۰ هزار تولد در ایران حدود ۴۵ تولد منجر به مرگ می شود و این یعنی ایران اقدامات جدی در زمینه سلامت تولد نوزادان هم داشته است. همینطور از هر ۱۰۰ هزار تولد در كشور نیجریه حدود ۸۱۴ تولد، ۷۸۹ تولد در سودان جنوبی و ۷۳۹ تولد در سومالی منجر به مرگ می شود.
سرطان های شایع در زنان
مدیركل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، افزود: دسترسی مردم به بیمه های سلامت، فرصتی را برای دهك های اول و دوم جامعه فراهم نموده است تا آنها از راه بیمه های سلامت و بیمه های فراگیر، از خدمات سلامت بهره مند شوند البته هنوز زنان ایرانی با مشكلاتی درمانی مواجهند، سرطان سینه و سرطان دهانه رحم از سرطان های شایع زنان به حساب می آید كه تشخیص آن از راه پایش های اولیه امكان پذیر است، اما آیا زنان به سلامت خود و انجام بموقع پایش ها توجه دارند؟ به جرات می توان اظهار داشت كه امكانات بهداشتی امروزه در بیمارستان ها و سیستم های دولتی فراهم است اما این زنان هستند كه باید بعنوان عامل حركت كرده و از خدمات بهره برداری كنند.
وی افزود: در بعضی كشورهای دنیا انجام پایش و رصد وضعیت سلامت زنان الزامی است، یعنی انجام پایش وضعیت سلامت برای زنانی مانند كارمندان كه در دسترس دولت قرار دارند الزامی خوانده می شود اما برخی كشورهای دیگر مانند ایران پایش سلامت زنان را اختیاری می داند، یعنی امكانات در بخش خصوصی و دولت فراهم است اما زنان باید خود به چكاپ سالیانه توجه داشته باشند.
در نهایت زنان چقدر به سلامت خود اهمیت می دهند؟
به قول این جامعه شناس، باآنكه ایران موفق شده است در زمینه فرزندآوری و فراهم كردن امكانات سلامت، زیرساخت های لازم را فراهم آورد اما بی گمان هنوز در بعضی مناطق ایران در زمینه تاسیس بیمارستان ها و كلینیك ها، فراهم آوردن زیرساخت ها، استقرار تكنسین های حرفه ای و موانع فرهنگی با چالش های عدیده ای مواجه هستیم، كه همه این عوامل سبب شده سلامت زنان جدی گرفته نشود و حتی در مواقعی حالات بیماری های در آنها طبیعی و عادی قلمداد شود.
فلاحتی با بیان اینكهرفتارهای اجتماعی وابسته به سه عامل دانش، نگرش و رفتار است، اظهار داشت: موانع فرهنگی در مناطق محروم به زنان این اجازه را نمی دهد كه به تنهایی از منزل بیرون بروند و از جانب دیگر هم امنیت اجتماعی میان زنان وجود ندارد كه بخواهند به تنهایی از خانه خارج شوند؛ چنین رویكردهایی سبب می شود زنان زمانی از خانه بیرون بروند كه پدر، پسر یا همسرشان همراه آنها باشد. اغلب این عوامل باعث می شود آنها زمانی تقاضای دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی را داشته باشند كه به بیماری حاد گرفتار شده باشند، عملا این دیدگاه ها باعث می شود كه فرایند جلوگیری از بیماری بی نتیجه باقی بماند و سطحی از بیماری های مزمن در مناطق حاشیه ای فراوان تر باشد.
مدیر گروه مطالعات زنان و پژوهشكده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تصریح كرد: گاهی حتی زنان هم خودشان نسبت به سلامت شان بی توجه هستند، به طوریكه از دیدگاه جامعه شناختی جنسیت ثابت شده است برخی زنان تغییرات در رابطه با سلامت خویش را جدی نمی گیرند.
وی با اشاره به اینكه مبحث سلامت موضوعی «تكنیك محور» است، اظهار نمود: سلامت نیازمند زیرساخت و ابزارهایی است بنابراین اگر در بعضی مناطق زیرساخت های لازم فراهم نباشد و از جانب دیگر موانع فرهنگی هم مانع از ارتقاء و آگاهی زنان از وضعیت سلامت باشد بحران تشدید می شود. در این زمان سوالی كه مطرح می شود آن است كه آیا موانع فرهنگی مانع از دسترسی زنان به خدمات بهداشتی و درمانی است؟ یا اساسا زیرساختی وجود ندارد؟.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب