افزایش بازنشستگان حقوق بگیر صندوق بازنشستگی كشوری و كاهش بیمه پردازها

افزایش بازنشستگان حقوق بگیر صندوق بازنشستگی كشوری و كاهش بیمه پردازها به گزارش جوان بین مدیرعامل صندوق بازنشستگی كشوری با اعلان اینكه حقوق پرداختی به بازنشستگان در سال 99 نسبت به سال 93، 327 درصد افزایش یافته است و بیش از 3 برابر رشد را نشان میدهد اظهار داشت: در واقع میانگین سالانه بالای 30 درصد رشد حقوق داشته ایم.


به گزارش جوان بین به نقل از ایسنا، اکبر افتخاری در گفت و گوی راهبردی با موضوع "راهکارهای خروج از بحران صندوق های بازنشستگی" به صورت زنده از اینستاگرام پخش گردید، ضمن مروری بر وضعیت صندوق های بازنشستگی در دنیا و کسب و کارهای آینده صندوق ها اظهار نمود: شاهد می باشیم که در دنیا مدل کسب و کارها به سمت پروژه های بلندمدت تر جابجا می شود. مدل عملیاتی کسب و کارها از زیرساخت های ضعیف آی تی به سمت زیرساخت های قوی تر آی تی می روند و تصمیم گیری ها باثبات تر، عقلایی تر و بهتر می شوند.
وی ادامه داد: برخی مدلهای سرمایه گذاری به سمت گزینه های جایگزین با مقیاس بزرگتر می روند و مدیریت سرمایه گذاری در مقیاس کوچک به سمت مدل پایداری سرمایه گذاری حرکت می کند.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در ادامه با اعلان اینکه امروز در صندوق بازنشستگی کشوری هم هر روز به این مساله تاکید داریم و معتقدیم یکی از راهکارهای عبور از بحران است؛ به طرح این سوال که «ابرچالش های نظام اقتصادی ایران چیست؟ چرا گفته می شود که صندوق های بازنشستگی از ابرچالش های نظام اقتصادی ایران هستند؟» پرداخت و اظهار داشت: پنج چالش را در حوزه اقتصادی بررسی کردیم که نظام بانکداری، نظام مالیاتی، فساد، بیکاری و صندوق های بازنشستگی از این جمله هستند.

افتخاری اضافه کرد: نگرانی از تامین منابع و ایفای تعهدات که تحت عنوان ریسک بازنشستگی شناخته می شود صندوق های بازنشستگی را به ابرچالش تبدیل می کند. آیا ما می توانیم تعهدات مان را ایفا کنیم؟ ریسک ایفای تعهدات و... صندوق را به یک چالش در آینده بدل می کند. آیا صندوق های بازنشستگی می توانند تعهدات بلندمدت خودرا ایفا کنند؟ چون در پاسخ به این پرسش تردید داریم صندوق بازنشستگی تبدیل به چالش می شود.

وی با اشاره به اینکه این مساله ذهن همه فعالان اقتصاد را به خود درگیر کرده است و ما باید بعنوان دومین صندوق بزرگ بازنشستگی نسبت به این مساله حساس باشیم عنوان کرد: این حساسیت را درک می نماییم و دائما درباره آن برنامه ریزی می نماییم. کاهش سن بازنشستگی، کاهش منابع ورودی، اقتصاد تورمی همچون عوامل دخیل هستند. هرچه قدر اقصاد تورمی تر باشد باید منابع بیشتری تامین گردد تا بازنشستگان بتوانند معیشت بهتری داشته باشند و نمی توان در این زمینه بی تفاوت بود.


حقوق دریافتی تکافوی زندگی بازنشستگان را نمی دهد

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری اضافه کرد: همسان سازی حقوق و... خواسته بازنشستگان است و به حق هم هست چون اقتصاد تورمی است و حقوق دریافتی تکافوی زندگی بازنشستگان را نمی کند و باید منابع بیشتری تجهیز نماییم تا به این نیازها پاسخ دهیم. به همین علت است که فرمول های اکچوئری دائم به هم می ریزد و خودش چالش زا می شود.

افتخاری با اشاره به شرایط مشکلات اقتصادی کشور همچون نوسانات ارزی، رکود، تحریم و... که کسب منابع لازم برای صندوق از طرف دولت را با سختی هایی روبرو می کند اظهار داشت: محیط بی ثبات و پرریسک کسب و کارها، وابستگی شدید به دولت، پایین بودن نرخ رشد اقتصادی نیز همچون عواملی هستند که ما را در ایفای تعهدات گرفتار چالش می کند. همین طور تمرکز جدی بر راندمان منابع اقتصادی صندوق در سال های گذشته نداشته ایم.

وی چهار منبع درآمدی صندوق بازنشستگی کشوری را برشمرد و اظهار داشت: از چهار منبع درآمد کسب می کنیم؛ کسورات شاغلین، درآمد حاصل از سرمایه گذاری، تعهدات دولت و سایر درآمدها همچون این منابع هستند.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری تعهدات صندوق بازنشستگی را نیز برشمرد و اظهار داشت: پرداخت حقوق بازنشستگان، همسان سازی و حقوق عائله مندی، امور رفاهی و فرهنگی، بیمه درمان تکمیلی و استرداد برخی کسورات اشتباه همچون تعهدات صندوق هستند.

افتخاری با اعلان اینکه ۱.۵ میلیون بازنشسته و یک میلیون شاغل کسورپرداز داریم اظهار نمود: یکی از فاکتورهای مهم در همه صندوق های بازنشستگی نرخ جایگزینی است که شامل میانگین نخستین حقوق حقوق بگیران به میانگین آخرین حقوق مشمول کسر کسور است. این شاخص از سال ۹۳ که ۶۵ درصد بوده تا سال ۹۸ رشدی داشته و در سال ۹۹ باردیگر کاهش می یابد.

وی افزود: یک شاخص دیگر، نسبت شاغلین به حقوق بگیران است. این نسبت در بدبینانه ترین حالت در جهان بین ۳ تا ۳.۵ و در خوشبینانه ترین حالت یک به ۸ است، در صورتیکه در ایران در انتهای سال ۹۸ به هفت دهم رسیده است. تعداد ورودی کم شده و نسبت پشتیبانی به شدت پایین می آید.


افزایش بازنشستگان حقوق بگیر و کاهش حق بیمه پردازها

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با اشاره به تغییرات جمعیت حقوق بگیر و کسورپرداز اظهار نمود: جمعیت حقوق بگیر یعنی تعداد بازنشسته ها ۱۵.۵ درصد رشد داشته ولی جمعیت کسورپردازها منفی ۱۱ درصد بوده و کاهش پیدا کرده است. درآمدها کاهنده هستند و مهمترین پرداختی ما افزاینده و روبه رشد است.

افتخاری در ادامه به سهم منابع دولتی در صندوق و تفکیک منابع درآمدی در سال ۹۸ و ۹۹ پرداخت و اظهار داشت: در سال ۹۸ اعتبارات دولتی به صندوق ۶۸ درصد است. ۱۹ درصد از محل کسور بازنشستگی و ۱۳ درصد از محل سایر منابع مالی تامین می شود. در سال ۹۹ با اجرای همسان سازی حقوق ها سهم دولت به ۷۵ درصد می رسد، سهم کسورات به ۱۸ و سایر درآمدها به ۷ درصد می رسد.

وی ادامه داد: این آمارها نشان میدهد که وابستگی به دولت درحال افزایش است و موجب می شود صندوق در چالش نباشد بلکه کم کم دولت دارد در چالش قرار می گیرد.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با اشاره به اینکه از سال ۹۳ تا ۹۸، سهم و میزان وابستگی ما به منابع دولتی ۴۳۳ درصد رشد کرده است اظهار داشت: در هشت سال قبل دولت اهتمام داشته حقوق بازنشستگان را بالاتر از نرخ تورم رشد دهد که سبب شده رشد ۴۳۳ درصدی در اتکا به دولت داشته باشیم.

افتخاری افزود: حقوق پرداختی به بازنشستگان در سال ۹۹ به ۹۳، ۳۲۷ درصد افزایش یافته است و بیش از ۳ برابر رشد را نشان میدهد. در واقع میانگین سالانه بالای ۳۰ درصد رشد حقوق داشته ایم که در بعضی سال ها پایین تر و برخی سال ها بالاتر بوده است و بیشتر رشد بین سال های ۹۷ تا ۹۹ و در سه چهار سال اخیر رخ داده است. در مجموع سهم اتکای ما به کمک دولت دارد افزاینده می شود.


کسورات دریافتی صندوق کفاف پرداخت حقوق نمی دهد

وی با اعلان اینکه چالش صندوق، چالش ایفای تعهدات است و مهمترین تعهد ما پرداخت حقوق است اظهار داشت: وقتی نرخ پشتیبانی ۰.۷ و نرخ جایگزینی زیر ۱۰۰ است نشان میدهد کسورات دریافتی کفاف پرداخت حقوق نمی دهد. سهم کسورات دریافتی در منابع، از ۲۷ درصد در سال ۹۴ به ۱۸ درصد در انتهای سال ۹۹ می رسد.


آینده صندوق بازنشستگی در سال ۱۴۲۰

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری یک پیش بینی از وضعیت آینده صندوق بازنشستگی در سال ۱۴۲۰ داشت و عنوان کرد: امسال میانگین افزایش حقوق بازنشستگان ۸۳ درصد شده است. اگر فرض نماییم که نسبت بازنشسته ها و یکسری شاخصهای دیگر ثابت بماند و حداقلی باشد و در سال های آتی افزایش سنواتی، بیش از ۲۰ درصد نباشد، برآورد می شود در سال ۱۴۲۰ میزان حقوق پرداختی به بازنشستگان به ۴۵۰۰ هزار میلیارد تومان (۴.۵ هزار تریلیون تومان ) حقوق بدهیم که یک عدد نجومی است.

افتخاری اضافه کرد: اگر سهم دولت نزدیک به ۷۰ درصد باقی بماند و ثابت باشد، در سال ۱۴۲۰ باید ۳.۲ میلیون میلیارد تومان توسط دولت پرداخت گردد که اعداد غریبی است و یک چالش بزرگ برای دولت به وجود می آورد.


چرا صندوق بازنشستگی ابر چالش است؟

وی با اشاره به نسبت جی دی پی نسبت به بودجه دولت در سال ۱۴۲۰ اظهار داشت: در سال ۱۴۲۰ بیش از ۲.۵ برابر بودجه عمومی فعلی سال ۹۹ باید حقوق به بازنشستگان بدهیم. تازه این ارقام با فرضیات ثابت و حداقلی برآورد شده است و به خوبی نشان میدهد که چرا می گوییم صندوق بازنشستگی ابرچالش خواهد بود.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در ادامه به تبیین راهکارهای خروج از این چالش پرداخت و با اشاره به درآمد حاصل از سرمایه گذاری ها درصندوق اظهار داشت: درآمد حاصل از سرمایه گذاری های ما هفت درصد است و بخش اقتصادی ما از ابتدا خیلی بد اداره شده و نتوانسته فضای اقتصادی را به قدری رشد بدهد که تکافوی آینده را بدهد. نیاز داریم یک اتفاق جدی در حوزه اقتصادی بیفتد. وضعیت فعلی مطلوب نمی باشد.

وی ادامه داد: مسئله این است که آیا ما توان ایفای تعهدات آینده را داریم؟ این مسئله یک چالش می آفریند. برای خروج از این وضعیت یا باید حق بیمه شاغلین کسورپرداز بالا برود و بجای ۹ درصد مثلا به ۴۰ درصد برسد که نشدنی است. یک راه دیگر افزایش ورودی صندوق ها و افزایش جذب شاغلین است که حالا به سبب سیاست های دولت محدود شده است. حتی اگر محدودیت برداشته شود شاید چهار تا پنج درصد تفاوت معنادار ایجاد کند. یک راه هم عدم رشد حقوق است که در اقتصاد تورمی شدنی نیست.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با تاکید بر اینکه تنها راه بهبود بنگاه داری و بهبود راندمان دارایی ها و اصلاح سرمایه گذاری ها است اظهار داشت: هدف ما باید کاهش سهم دولت در منابع تا ۵۰ درصد طی پنج سال است. باید جلوی رشد سهم دولت در منابع را بگیریم. کاهش وابستگی به دولت با این راهبرد اتفاق می افتد که کار آسانی هم نیست. همه صندوق های بازنشستگی گرفتار این چالش هستند.

افتخاری افزود: اگر راهبرد کاهش وابستگی به دولت را پیگیری نماییم فشار به بودجه عمومی نیز کم می شود. هرچه قدر درآمد بیشتری دریافت نماییم وضعیت معیشتی بازنشستگان نیز بهبود می یابد. اعتماد آفرینی نیز مهم می باشد. همچون الزامات این اعتماد آفرینی این است که صندوق ثبات رویه داشته باشد و همه مدیران صندوق در چند سال آتی این راهبرد را دنبال کنند.

وی اصرار کرد که اگر می خواهیم صندوق ها گرفتار چالش نشوند باید از رشد کارهای اقتصادی حمایت نماییم. علاوه بر بهبود بنگاه داری، بهبود فرایندهای داخلی و بهبود محاسبات اکچوئری را نیز باید دنبال نماییم. هم اکنون بهبود بنگاه داری را در دستور کار داریم و به جد آنرا پیگیری می نماییم. مقابله با این چالش راهی ندارد جز اینکه این استراتژی را به خوبی پیگیری نماییم.

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با اعلان اینکه مسیر سرمایه گذاری های آینده باید ترسیم شود و بین ارزش افزوده اقتصادی و سود حسابداری به سمت ارزش افزوده اقتصادی برویم اظهار داشت: این یک تفاوت دیدگاه جدی و یک بحث مهم در اداره اقتصادی صندوق است. در دنیا صندوق های بازنشستگی را با حجم دارایی ها مقایسه می کنند نه با سود بنگاه ها؛ سود حسابداری تنها معیار مناسب برای ارزیابی کارهای اقتصادی نیست.

افتخاری اضافه کرد: اولویت را بر این گذاشته ایم که بنگاه های ما به ارزش افزوده اقتصادی توجه نمایند. بلندمدت بودن، بازدهی بالا و ریسک مناسب خاصیت سرمایه گذاری ها هستند که برای نجات صندوق های بازنشستگی باید به این سمت حرکت کرد.





منبع:

1399/07/04
12:15:17
5.0 / 5
1821
تگهای خبر: اقتصاد , بازنشستگی , بحران , بیمه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان