در گفت وگوی تفصیلی با جوان بین تشریح شد

جزئیات جدید صدور مجوز روانشناسی

جزئیات جدید صدور مجوز روانشناسی جوان بین: به گزارش جوان بین، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور از اتصال این سازمان به درگاه ملی مجوزها اطلاع داد و اظهار داشت که از این پس متقاضیان دریافت پروانه اشتغال روانشناسی و مشاوره می توانند با رفتن به این درگاه و بارگذاری مدارک خود، ظرف مدت زمان ۴۰ روز و بعد از تایید مدارک و احراز صلاحیت حرفه ای از جانب سازمان نظام روانشناسی و مشاور کشور، به صورت برخط پروانه خویش را دریافت نمایند.


دکتر محمد حاتمی در گفتگو با ایسنا، با اعلان اینکه هم اکنون بالغ بر ۲۰۰ هزار دانشجوی رشته روانشناسی و مشاوره در کشور وجود دارد و حدود ۵۰ هزار نفر عضو رسمی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور هستند و ازاین رو متقاضیان دریافت پروانه حرفه ای بالا رفته اند، در رابطه با چرایی ضرورت تغییر شرایط دریافت مجوز این حرفه اظهار داشت: صف متقاضیان دریافت پروانه حرفه ای از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور طی چند سال قبل افزایش داشته و ازاین رو باتوجه به زیر ساخت های سازمان شیوه های سنتی تایید صلاحیت متقاضیان یعنی مصاحبه حضوری برای صدور پروانه اشتغال دیگر پاسخگو این حجم از تقاضاها نبود.

وی با یادآوری این که قبل از انتصاب او بعنوان رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور تعداد اعضای این سازمان زیر ۱۸ هزار نفر بود اما بعد از انتصاب او و طی چهار سال قبل تعداد اعضا سازمان به حدود ۵۰ هزار نفر رسیده است، افزود: در واقع از راه مصاحبه که هفته ای یک جلسه برگزار می شد و در نهایت ۱۰ نفر برای مصاحبه دعوت می شدند و حدود ۲۰۰۰ نفر در نوبت باقی می ماندند؛ چندین سال طول می کشید تا نوبت مصاحبه به تمام متقاضیان برسد.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، تصریح کرد: بر همین مبنا حدودا سه سال پیش در مصاحبه ها اعلام کردم و درتارنمای سایت سازمان سوابق آن هم موجود است که دیگر کمیسیون های تخصصی ما که عهده دار انجام مصاحبه از متقاضیان اند، پاسخگوی این حجم از تقاضا نیستند و ازاین رو طرح «توانمندسازی حرفه ای و نظارت» را به شورای مرکزی پیشنهاد دادم تا مصاحبه حذف و این طرح جایگزین آن شود. با اینحال از آنجائیکه نظرات در شورای مرکزی متفاوت بود با این پیشنهاد مخالفت شد. به دنبال آن طرح دیگری تحت عنوان «آزمون صلاحیت حرفه ای» را هم پیشنهاد دادم که این طرح با نظر مساعد شورای مرکزی روبرو شد، ازاین رو از سه سال قبل ما توامان دنبال این بودیم که مصاحبه حذف شود. این امر هم علل مختلفی داشت. مهم ترین آن این بود که انجام مصاحبه دیگر پاسخگوی حجم بالای متقاضیان دریافت پروانه حرفه ای از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نبود.

به گفته حاتمی، مطابق با بند ۱ ماده ۳ قانون سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور که مصوب مجلس شورای اسلامی است، این سازمان موظف است حدود صلاحیت حرفه ای روانشناسان و مشاوران را تعیین کرده و در همین راستا به آنها شماره نظام روانشناسی و پروانه کار دهد.
مدیران فنی مراکز دارای پروانه از سازمان بهزیستی باید از سازمان نظام روانشناسی هم پروانه داشته باشند
وی همینطور به تبصره ۳ ماده ۴ قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره هم اشاره و اشاره کرد: بر طبق این تبصره افراد برای اشتغال در حرفه روانشناسی و مشاوره باید عضو سازمان باشند و پروانه اشتغال دریافت نمایند و بر مبنای ماده ۵ قانون تشکیل این سازمان، مشاوران و روانشناسان برای هر نوع اشتغال درحرفه خود باید دارای پروانه از سازمان باشند، ازاین رو حتی روانشناسی در حوزه کنکور و کارهای تبلیغاتی و... باید مجوز سازمان را داشته باشند. ازاین رو اگر کسی زیر نظر سازمانی مانند بهزیستی و با پروانه مرکز از همان سازمان و بدون دریافت پروانه از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور فعالیت کند، از نظر قانونی اشکال دارد و بطور قطع نهادهای نظارتی و قوه قضاییه با آن برخورد خواهند کرد. در واقع مدیر فنی مراکز بهزیستی باید پروانه سازمان نظام روانشناسی را هم داشته باشند.
روانشناسان اصلا نمی توانند با پروانه سازمان بهزیستی کار کنند
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور اشاره کرد: روانشناسان اصلا نمی توانند با پروانه سازمان بهزیستی کار کنند. مطابق با ماده۵۷ قانون برنامه ششم توسعه سازمان بهزیستی فقط می تواند پروانه مرکز به متقاضیان دهد که در این صورت هم مدیر فنی مرکز باید دارای پروانه از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور ه باشد. ازاین رو روانشناسان برای فعالیت مشاوره و روانشناسی باید حتما پروانه سازمان نظام روانشناسی و مشاوره را داشته باشند. از طرف دیگر نظارت تخصصی بر فعالیت مراکزی که پروانه از سازمان بهزیستی دارند هم بر عهده سازمان نظام روانشناسی است و ما از همین رو نظام جامع ارزیابی ونظارت را هم به وجود آورده ایم.
اتصال سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به درگاه ملی مجوز ها پروانه اشتغال روانشناسی برخط و ظرف ۴۰ روز صادر می شود
حاتمی در ادامه به تشریح جزئیات جدید صدور پروانه حرفه ای روانشناسی و مشاوره پرداخت و با اشاره به اطلاعیه سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در این خصوص اظهار داشت: سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به درگاه ملی مجوزها متصل شده است و از این پس متقاضیان با رفتن به این درگاه می توانند مدارک خویش را بارگذاری کرده و ظرف ۴۰ روز پروانه دریافت نمایند. در واقع فارغ التحصیلان مدارک خویش را آپلود می کنند، سازمان حدود صلاحیت حرفه ای آنان را از راه هیات های تخصصی تعیین می کند. باید صلاحیت حرفه ای احراز شود و سپس تایید می شود که متقاضی می تواند به صورت برخط پروانه کار دریافت نمایند. به همه متقاضیان مژده می دهم تاپایان سالجاری کسانی مدارک آنها کامل باشد پروانه کار خواهیم داد و این تحول بزرگی در عرصه روانشناسی ومشاوره می شود. این آرزویی بود که درحال تحقق آن هستیم، در شرایط جدید کار کمیسیون های سازمان زیاد می شود، نظارت پسینی هم بر عهده کمیسیون های تخصصی است.
ثبت نام ۱۵۰ نفر در درگاه ملی مجوزها تا کنون
به گفته حاتمی طبق آخرین اطلاعات تا روز دوم اتصال به درگاه، حدود ۱۵۰ نفر از راه درگاه ملی مجوزها برای دریافت پروانه اشتغال ثبت نام کرده اند.
«سوابق» متقاضی چطور بررسی می شود؟
وی در پاسخ به این پرسش که باتوجه به اطلاعیه سازمان، سوابق متقاضیان برای تایید افراد و صدور پروانه بررسی می شود، منظور از بررسی سوابق متقاضیان چیست؟، توضیح داد: مهم ترین آن بررسی عدم سوء پیشینه، استعلامات بین دستگاهی، تایید اصالت مدرک از جانب وزارت علوم و بهداشت است. در اولین مرحله صلاحیت عمومی، تخصص، مدارک و سوابق حرفه ای متقاضی به صورت بر خط بررسی می شود و در موارد ضروری این ارزیابی ها به صورت حضوری توسط کمیسیون های تلفیق بررسی می شوند و علاوه براین موارد یاد شده "توانمندیهای حرفه ای" متقاضی هم بررسی می شود.
مصاحبه برای صدور پروانه حذف گردیده است اما...
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در پاسخ به این پرسش که ازاین رو مصاحبه برای دریافت پروانه اشتغال حذف شده است؟، اظهار داشت: بله اما در موارد ضروری نظیر این که گزارشی ضد یک نفر به سازمان داده شده و یا تصمیم گیری در مورد او مشکل باشد، از متقاضی دعوت می نماییم تا حضوری به کمیسیون توضیح دهد که صلاحیت فرد باید برای کمیسیون تلفیق احراز شود.
شرایط صدور پروانه برای متقاضیان دارای مدرک دکتری
به گفته حاتمی، صدور پروانه برای فارغ التحصیلان مقطع دکتری که سه مقطع آنها (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) اصطلاحا "همگن" باشد یعنی رشته آنها در هر سه مقطع یکی از شاخه های روانشناسی یا مشاوره باشد؛ از راه بررسی مدارک و سوابق حرفه ای به انجام می رسد.

همچنین بنا بر اظهارات وی، برای صدور پروانه فارغ التحصیلان مقطع دکتری که دو مقطع آنها همگن است؛ علاوه بر بررسی مدارک و سوابق حرفه ای، توانمندی حرفه ای فرد هم بررسی می شود و ازاین رو فرد باید «دوره های توانمندسازی حرفه ای و اخلاقی» را گذرانده باشد.
الزام شرکت در ۱۵۰ ساعت کارگاه برای متقاضیان دارای مدرک دکتری در دو مقطع همگن
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور منظور از دوره های توانمندسازی حرفه ای را اینطور عنوان کرد: منظور از این دوره ها اینست که متقاضی در ۱۵۰ساعت کارگاه و دوره برگزار شده از جانب اساتید مورد تایید و دارای مجوز از سازمان در حوزه تخصصی مشخص شرکت کرده باشد.
کارگاه کدام اساتید مورد تایید سازمان است؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا متقاضیان مقطع دکتری که دو مقطع آنها همگن است باید در کارگاه های افرادی خاص شرکت نمایند تا مورد تایید سازمان باشند؟، اشاره کرد: شرکت در دوره ها در احراز صلاحیت متقاضیان موثر است. متقاضیان باید ۱۵۰ ساعت کارگاه حضوری برای توانمندسازی حرفه ای بگذرانند. لازم به توضیح است هر فردی که مدرک دکترای روانشناسی وپروانه تخصصی از سازمان داشته باشد و مجوز برگزاری کارگاه یا دوره را از سازمان گرفته باشد می تواند این کارگاه ها و دوره ها را برگزار کند و متقاضیان می توانند در کارگاه ها ودوره های آنان شرکت نمایند.
چه کسانی می توانند کارگاه برگزار کنند؟
حاتمی اشاره کرد: آنچه مهم می باشد اینست که افراد حتما برای برگزاری کارگاه یا دوره باید از سازمان مجوز بگیرن و متقاضیان دقت کنند کارگاهی که شرکت می کنند باید از سازمان نظام روانشناسی مجوز و حوزه تخصصی مشخص داشته باشد و در این دوره ها ارزیابی و رویکرد درمانی مورد توجه قرار گیرد. این گونه ما در جریان کارگاه قرار می گیریم و می توانیم بر آن نظارت نماییم. لازم است توضیح دهم برخی از کارشناسان ارشد دارای پروانه از سازمان که توانمندی های خوبی برای برگزاری کارگاه دارند، در شرایط کنونی می توانند مجوز برگزاری کارگاه ها در حوزه آموزشهای عمومی ومهارت های زندگی را از سازمان دریافت نمایند و در موارد خاص اگرمتقاضی کارگاه های تخصصی باشند، با بررسی در شورای آموزش، امکان دریافت مجوز دارند.
هر استاد یک کارگاه
به گفته حاتمی، چهار حوزه تخصصی مبتنی بر «بالینی، عمومی، کودک و سلامت، »، «مشاوره خانواده، مشاوره شغلی، مشاوره توان بخشی و تحصیلی»، «روانشناسی تربیتی، روان سنجی و روانشناسی استثنایی» و «روانشناسی ورزشی، شناختی، نظامی و اجتماعی» برای برگزاری کارگاه ها و دوره ها مشخص شده است و هر استاد فقط می تواند در یک حوزه تخصصی مبادرت به برگزاری کارگاه کند و برای همان یک حوزه مجوز بگیرد.
شرایط صدور پروانه برای متقاضیان دارای مدرک کارشناسی ارشد الزام به گذراندن ۱۵۰ ساعت کارگاه + ۱۵۰ ساعت دوره کارورزی
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در رابطه با شرایط صدور پروانه برای متقاضیان دارای مدرک کارشناسی ارشد روانشناسی، توضیح داد: برای صدور پروانه فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد علاوه بر بررسی مدارک تحصیلی و سوابق حرفه ای و بررسی مدارک آنها در مورد گذراندن دوره های توانمندسازی یا همان کارگاه ها، مدارک آنها در مورد گذراندن دوره کارورزی هم بررسی می شود. در واقع این متقاضیان علاوه بر شرکت در ۱۵۰ ساعت کارگاه و دوره حرفه ای باید ۱۵۰ ساعت کارورزی در مراکز مورد تایید سازمان نظام روانشناسی، دانشگاه ها و به صورت مشخص مراکز دارای مجوز از سازمان، وزارت ورزش وجوانان، بیمارستانها، مراکزبهداشتی، نهادها و ارگانهای دارای مجوز از سازمان، دانشگاهها، مراکز بهزیستی که مدیر فنی مرکز دارای پروانه از این سازمان باشند، بگذرانند.
چرا کارورزی شرط شده است؟
حاتمی در پاسخ به اینکه از آنجائیکه دانشجویان رشته روانشناسی در دروس خود کارورزی را می گذرانند چرا اجبار به گذراندن ۱۵۰ ساعت کارورزی دارند؟، عنوان کرد: متاسفانه دانشگاه ها زیر ساخت ها را آماده نکرده اند. فارغ التحصیلان در حالی متقاضی دریافت پروانه هستند که تجربه عملی ندارند. هم اکنون برای گذراندن دو ساعت کارورزی از جانب دانشگاه ها مشکلات عدیده وجود دارد و باید دانشگاه ها این مسائل را حل کنند. به تازگی هم نامه ای به وزیر علوم نوشتم و این مسئله را مطرح کردم. هم اکنون بخصوص دانشگاه های آزاد و پیام نور هیچ زیرساختی برای کارورزی ندارند.
حذف شرط مرتبط بودن دو مقطع تحصیلی برای صدور پروانه متقاضیان مدرک کارشناسی ارشد
وی در پاسخ به این پرسش که ازاین رو شرط مرتبط بودن دو مقطع تحصیلی برای صدور پروانه متقاضیان دارای مدرک کارشناسی ارشد حذف شده است؟، اظهار داشت: بله. هرکسی که کارگاه ها یا دوره ها و کاروزی را با معیارهای سازمان گذرانده باشد و در عین حال مدارک علمی، سوابق و صلاحیت تخصصی او برای کمیسیون تلفیق احراز شود، پروانه اشتغال می گیرد.

به گفته حاتمی، از این پس به متقاضیانی که قبل تر پروانه فعالیت با مدرک کارشناسی ارشد داشته اند و بعد از فارغ التحصیلی از مقطع دکتری در صدد گرفتن پروانه برای مدرک دکتری هستند هم به صرف احراز اصالت مدرکشان(دکتری)، پروانه داده خواهد شد.
راه اندازی «نظام جامع ارزیابی و نظارت»
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به راه اندازی «نظام جامع ارزیابی و نظارت» هم اشاره نمود و در رابطه با آن توضیح داد: سازمان یک پنل تخصصی برای تمام مراکز و دفاتر ایجاد خواهدنمود. همه مراکز و دفاتر باید کارهای خویش را در این پنل تخصصی وارد کنند تا فعالیت مراکز روانشناسی و مشاوره رصد شود. در همین راستا در صورت ضرورت بازدید حضوری از مراکز خواهیم داشت. در کنار نظام جامع نظارت بر خط، یک سری ناظرین را با کمک نهادهایی مثل نیروی انتظامی، سازمان بهزیستی و شوراهای استانی خود خواهیم داشت تا به صورت مداوم مراکز را محسوس و نا محسوس رصد کنند.
چه اقداماتی منجر به لغو پروانه می شود؟
حاتمی با اعلان اینکه بمحض تخلف و عدول از استاندارهای صلاحیت حرفه ای و اخلاقی، پروانه اشتغال روانشناسان و مشاوران باطل خواهد شد، در رابطه با تخلفات مد نظر اضافه کرد: اگر روانشناسان و مشاورانی که از سازمان پروانه گرفتند اقدامی خلاف نظام نامه اخلاق حرفه ای و صلاحیت های تخصصی انجام دهند و یا گزارشی در مورد عدم صلاحیت حرفه ای او وجود داشته باشد و..، مبادرت به لغو پروانه خواهیم کرد و حتی امکان دارد تا مدت ها این پروانه تمدید نشود.
از برخورد با اجاره پروانه تا لغو آن در صورت عدم فعالیت
وی با ذکر مثالی افزود: برخی پروانه اشتغال را دریافت می کنند اما از آن استفاده نمی کنند. از این پس اگر کسی از ما پروانه بگیرد اما ظرف مدت شش ماه بعد از صدور پروانه فعالیت حرفه ای نداشته باشد، پروانه اش لغو می شود. ما شش ماه به او فرصت می دهیم تا فعالیت کند و در غیر این صورت پروانه باطل می شود. گاهی هم برخی پروانه اشتغال که به نام خودشان صادر گردیده است را در اختیار دیگران برای فعالیت قرار می دهند. با این موارد هم برخورد خواهیم کرد و پروانه را لغو می نماییم.
راه اندازی «نظام جامع آموزش مداوم»
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور از طریق اندازی "نظام جامع آموزش مداوم" برای روانشناسان و مشاوران هم اطلاع داد و اظهار داشت: از آنجائیکه لازم است یک روانشناس اطلاعات خویش را به روز رسانی کند، "نظام جامع آموزش مداوم" را ایجاد می شود. افرادی که پروانه گرفته اند تحت این آموزش ها قرار می گیرند. در آینده یکی از معیارهای تمدید پروانه ما هم شرکت در این آموزش ها خواهد بود. این آموزش ها بر خط و آنلاین است.

حاتمی در پاسخ به این پرسش که روانشناسان باید چند ساعت در نظام جامع آموزش مداوم دوره ببینند و آیا این آموزش ها مجانی خواهد بود؟، بیان کرد: بطور قطع بدون هزینه نخواهد بود. ساعات آن هنوز مشخص نیست و درحال تدوین آن هستیم. با چند نهاد همچون جهاد دانشگاهی تهران وارد مذاکره شده ایم تا بتوانیم از امکانات زیر ساختی انها استفاده نمائیم.

وی همینطور در این زمینه که باتوجه به توضیحات یاد شده آیا سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور بودجه و نیروی انسانی کافی برای اجرای نظام جامع ارزیابی، نظارت و نظام آموزش مداوم را دارد؟، اضافه کرد: متاسفانه ما از لحاظ بودجه ای مشکلاتی داریم. از خود هیات مقررات زدایی و وزارت اقتصاد خواستیم تا به ما کمک کنند. مجلس هم ردیف بودجه ای را برای سال ۱۴۰۲ برایمان مختص کرده است. به دکتر منادی سفیدان و دکتر عیسی زاده (نمایندگان مجلس) نامه ای دادیم و اطلاع یافتیم که از کمیسیون تلفیق خواستند بودجه ای به سازمان بدهند. این نخستین بار است که می خواهند ردیف بودجه ای را به سازمان اختصاص دهند تا سازمان در حوزه پیش گیری از صدمه های حوزه روان ورود داشته باشد. باید نظارتهای خویش را پسینی نماییم و ازاین رو از سازمان ها و ارگان ها می خواهم در این راه به ما کمک کنند.
گلایه رئیس سازمان نظام روانشناسی از هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در انتهای سخنان خود با اشاره به اتصال سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به درگاه ملی مجوزها، ضمن تشکر از همکاری هیات مقرات زدایی و بهبود محیط کسب وکار، در عین حال اشاره کرد: تاخیر بوجود آمده در اتصال به این درگاه در ارتباط با ما نبود بلکه مسئله فنی بود. از طرف دیگر انتقادی وارد است نسبت به این که در این گونه موارد باید قانون تبیین شود، حتی آموزش داده شود، بسیاری از مسؤلان و سازمانها حتی حقوقدانان الان هم نمی دانند مقررات زدایی چه می گوید. نکته اینست که خیلی از نهادها هنوز به درگاه ملی مجوزها وصل نشده اند اما همانند سازمان نظام روانشناسی از آنها شکایت نشد. آیا ما در دو کشور زندگی می کنیم؟. امیدوارم به خاطر این که نهاد مردمی هستیم، این برخوردها با ما نشده باشد. چرا برخی نهادها و وزارت خانه ها تحت فشار هیات مقررات زدایی و رسانه ها برای اتصال به درگاه ملی مجوزها قرار ندارند؟. برخی نهادها و وزارت خانه ها از هرگونه ممیزی و فشار معاف هستند و هیچ شکایتی از آنها نمی گردد. این بی عدالتی است. هیات مقررات زدایی به سازمان بهزیستی اختیارات فرا قانونی داده است هرچه آنها گفتند در درگاه نوشتند. خیلی جاها برای صدور پروانه اشتغال مصاحبه می گیرند، آزمون می گیرند اما با ما که پروانه سلامت روان با این حساسیت صادر می نماییم، چه کارها که نکردند؛ این ها تناقض است. اعتبار هیات مقررات زدایی در بین است، مردم با هوش هستند این تبعیض ها را می بینند، ما در جمهوری اسلامی ژن برتر نداریم از نمایندگان مجلس می خواهیم به این امر رسیدگی کنند. البته در این زمینه حرفهای زیادی وجود دارد.






منبع:

1401/11/16
18:20:56
5.0 / 5
603
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بهداشت , بهزیستی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان