فاصله چند دهه ای بین نگاه مسئولان و جوانان

فاصله چند دهه ای بین نگاه مسئولان و جوانان جوان بین: یك كارشناس حوزه جوانان با تاكید بر اهمیت نگاه ملی و فراجناحی به مسائل جوانان اظهار داشت: امروز بین نگاه مسئولین و سیاستگذاران نسبت به مسائلی كه جوانان با آنها دست و پنجه نرم می كنند فاصله ای چند دهه ای وجود دارد.



محمد ابویی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اینكه اگر بخواهیم در حوزه مسائل جوانان ارزیابی واقعی داشته باشیم، باید مسائل را از دید خود جوانان بررسی نماییم، اضافه كرد: در این حوزه مسائل و چالش های زیادی وجود دارد كه كل سیاستگذاری در مورد آنان را تحت تاثیر قرار داده است. یكی از مسائلی كه در سیاستگذاری حوزه جوانان وجود دارد این است كه مسائل و صدمه های اجتماعی كه این قشر با آن درگیر هستند برای برخی سیاستگذاران و مسئولین ناشناخته است؛ چراكه شناخت مسائل یك حوزه نیاز به تحقیق، بررسی و پژوهش دارد. این درحالیست كه جای خالی این پژوهش ها در حوزه جوانان به چشم می خورد.

وی با اشاره به اینكه امروز بین نگاه مسئولین و سیاستگذاران نسبت به مسائلی كه جوانان با آنها دست و پنجه نرم می كنند فاصله ای چند دهه ای وجود دارد، اظهار نمود: می توان گفت مسائل حوزه جوانان برای برخی مسئولان قابل فهم و درك نیست. یكی از دلایل تولید این شرایط این است كه ما حتی با نسل جوان فاصله ادبیاتی داریم. به علت عصر ارتباطات، جریانات رسانه ای فضای مجازی، بین مطالبه گری و نگاه جوانان دهه ۶۰ تا ۸۰ و تفكر مسئولان فاصله بسیاری وجود دارد. این مسئولان نتوانستند با تفكر و برنامه ریزی خلاقانه این مسائل را بشناسند و در مورد آنها برنامه ریزی كنند.
در حوزه جوانان نگاه ملی وجود ندارد
این فعال حوزه جوانان مساله دیگر حوزه جوانان را نگاه نبود نگاه ملی به آنها دانست و عنوان كرد: نگاه غالب به این جوانان حزبی و جناحی است. در صورتی كه مسائل جوانان به گونه این نیست كه بشود به آنها نگاه تك بعدی داشت و اگر این نگاه تبدیل به نگاهی ملی نشود و حوزه جوانان را به مثابه فرصتی ملی نگاه نكنند، مسائل آنها حل نمی گردد. باآنكه امكان دارد بخشی از جوانان در قالب های مختلف مثل سازمان های مردم نهاد بتوانند ارتباط بگیرند و مسائلشان را مطرح كنند، اما در این حالت همواره بخشی از جوانان در حاشیه هستند. برای مثال وقتی به مساله اشتغال، اوقات فراغت، یا صدمه های اجتماعی نگاه های متفاوتی وجود دارد و هركدام از این مسائل دست نگاه های سیاسی متفاوتی است، این افكار كنار هم قرار نمی گیرند تا مشكل جوانان را به صورت اساسی حل كنند.تفكر ملی و نگاه ملی مهمترین راه كار در این زمینه است.

ابویی با اشاره به مبحث مشاركت جوانان درباره مسائل خودشان اظهار داشت: به این معنا كه باید مشاركت واقعی، مانند همان نگاهی كه در ۶۰ شكل گرفت و یا در دهه ۷۰ در حوزه علمی عنوان شد، به وجود بیاید؛ به طوریكه مانند همان زمان جوانان در امور خودشان دخیل باشند و مطالباتشان را مطرح كنند. وقتی جوان خودش خواسته هایش را به مسئولان می رساند احساس هویت می كند. این در حالیست كه در دهه اخیر از این نگاه فاصله گرفته است.

وی در ادامه به خلأ نبود بسته سیاستی در حوزه جوانان اشاره نمود و اظهار داشت: برای مثال اگر بالاترین ركن تصمیم گیری در حوزه جوانان مربوط به شورای عالی جوانان باشد باید در دهه های اخیر بررسی كرد كه تا چه حد در حوزه جوانان سیاستگذاری شده و حتی این شورا شكل گرفته است، وقتی شورایی باید سیاستهای حوزه جوانان را شكل دهد، به شكل مرتب برگزار نمی گردد به آن معناست كه این نگاه یا اساسا وجود ندارد و یا جوانان را به مثابه یك فرصت نمی بیند.

این فعال حوزه جوانان با اشاره به اینكه در حوزه جوانان برنامه كلی برای آموزش و حضور آنها در عرصه اشتغال و حتی حوزه سیاسی و فرهنگی وجود ندارد اظهار نمود: امروزه شاهد فاصله بین نیازهای جوانان و واقعیت های اجتماعی هستیم. در صورتی كه در دنیا بر روی مهارت آموزی جوانان و نوجوانان كار می گردد. ما همچنان روی آموزش های نظریه و شفاهی متمركزیم. مگر مسئله جوانان كشور اشتغال نیست؟ آیا ساختارهای ما به سمت مهارت آموزش پیش رفته اند؟ امروز شاهد فاصله سیستم آموزش و پرورش از مهارت آموزی و كارآفرینی در كشور هستیم.
برای حضور مشاركت جوان نیاز به تغییر جدی در نگاه متولیان داریم
این كارشناس حوزه جوانان با اشاره به اینكه سازمان های مردم نهاد ركن اساسی برای توسعه اجتماعی هستند خاطرنشان كرد: سازمان های مردم نهاد زمانی تبلور پیدا می كنند كه اركان اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از بستر معقول برخوردار باشند. سازمان های مردم نهاد یكی از مدلهای تحقق مشاركت جوانان هستنداما تنها راه تحقق مشاركت آنها نیست. امروزه برای حضور مشاركت جوان نیاز به تغییر جدی در نگاه متولیان این حوزه داریم. در دهه ۸۰ خیلی از موضوعات جوانان در سازمان های مردم نهاد دنبال می شد و نیاز به توسعه كمی آنها احساس می شد اما هم اكنون جنس مشاركت جوان امروزی باید از نوع كارآفرینی باشد. فعالیت سازمان های مردم نهاد در حوزه استارت آپ ها یكی از عرصه های جدید فعالیت جوانان است.

ابویی با اشاره به اینكه باید به محورهای دیگر مشاركت جوانان به جز سازمان های مردم نهاد هم پرداخت، اضافه كرد: نباید فراموش كرد این فعالان حوزه كارآفرینی ذاتا اعضای سازمان های مردم نهاد نیستند و می تواند در حوزه استارتاپ های گروه های اقتصادی باشد. نگاه متولیان به حوزه سازمان های مردم نهاد نباید تنها توسعه كمی باشد چون كه در این صورت فعالیت این سازمان ها عمق نخواهد داشت و توانمندسازی اعضای این سازمان های مردم نهاد به حاشیه می رود.

وی در ادامه با تاكید بر اینكه مبحث جوانان را باید تبدیل به حوزه ای ملی نماییم و در سیاستگذاری های ملی آن را مطرح نماییم افزود: این درحالیست كه ساختار حوزه جوانانی كه زیر نظر یك وزارت خانه می رود نمی تواند كار ملی كند. ازاین رو از لحاظ گفتاری و عملكردی باید در سطحی قرار بگیرد كه بتواند در سطح ملی نقش بازی كند. در غیر اینصورت تبدیل به ساختاری می گردد كه تنها بخش كوچكی از جوانان را تحت پوشش قرار می دهد.
وظیفه اصلی معاونت ساماندهی امور جوانان تهیه بسته های سیاستی است
این فعال حوزه جوانان با اشاره به اینكه معاونت ساماندهی امور جوانان به علت ساختارهای موجود نمی تواند به صورت جدی در حوزه اجرایی وارد شود اظهار داشت: وظیفه اصلی معاونت ساماندهی جوانان تهیه بسته های سیاستی و هماهنگی بین سازمانی و ارزیابی فعالیت آنها در حوزه جوانان است. در صورتی كه هم اكنون تلاش می كند وارد حوزه اجرایی شود. در غیر این صورت این معاونت تبدیل به یك «خانه جوان» بزرگ می گردد. امروز آیا جوانان را بسیج كرده ایم تا فعالیت در حوزه جوانان را ارزیابی كنند؟ آیا معاونت جوانان شاخص هایی را برای ارزیابی طراحی و استخراج كرده است؟

ابویی با تاكید بر اینكه اراده برای حل مشكلات جوانان باید در سطح ملی، ریاست جمهوری و مجلس مطرم شود، خاطرنشان كرد: در غیر این صورت هرگونه فعالیت تنها پنجه انداختن به حوزه جوانان است.

وی در خاتمه با اشاره به مصوبه اخیر مجلس در اصلاح قانون بكارگیری بازنشستگان هم پیشنهاد تشكیل هیئتی از جوانان استان برای رصد اجرای این مصوبه را بیان كرد و اظهار داشت: این هیئت می تواند در كنار رئیس جمهوری، وضعیت اجرای این قانون رو بررسی و نقش نظارتی ایفا كند.




1397/05/21
13:22:02
5.0 / 5
4447
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , جوان , جوانان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
جوان بین Javanbin
javanbin.ir - حقوق مادی و معنوی سایت جوان بین محفوظ است

جوان بین

اخبار جوانان و نوجوانان